OLJE OG GASS

Virtualitet sparer tid og penger

Anders J. Steensen
16. apr. 2008 - 11:40

Kristiansand: – Vi har tidoblet omsetningen, men kun doblet bemanningen, sier teknisk sjef for styrings- og kontrollsystemer Bjarne Larsen i Aker Solutions MH (tidl. Aker Kværner Maritime Hydraulics).

Tester hjemmefra

For å oppnå slike resultater har Aker Solutions MH tatt i bruk avansert simulatorteknikk kombinert med virtuell teknologi. Dette gir både konstruktører, instruktører, servicepersonell og boreoperatører nye muligheter til å tilegne seg kunnskap om utstyr og virkemåter.

– Vi har brukt mye tid på å kjøre i gang anlegg verden over. Våre folk har sittet flere år på fly, ventet på flyplasser eller på andre transportmidler for å komme frem til verft for å sjekke ut, teste og ferdigstille boreanlegg. Med simulator kan vi redusere denne delen av våre operasjoner betydelig og utnytte ingeniørene langt bedre, sier Larsen.

Han sier at ingeniørene nå bruker dobbelt så mye tid på aktivt ingeniørarbeid som tidligere.



Til opplæring

En annen gruppe som bruke simulatorene er de som skal operere riggene. SeaDrill, som er Aker Solution MHs største kunde, skal i løpet av et års tid utdanne 1500 personer. Disse vil bli gitt en omfattende opplæring i simulator. Det skal gjennomføres i Singapore, hvor det er montert en simulator for tradisjonelt boreutstyr, og i Kristiansand, hvor det er installert en simulator for RAM-rigg.

– Vi har ansatt 20 instruktører for å gjennomføre opplæringsprogrammene, forteller opplæringsleder Torleif Vollstad.



Flere bruksområder

Aker Solutions MH er i startfasen med å finne forskjellige anvendelsesområder for simulatorene. Foreløpig brukes de til trening, plassering av utstyr, sjekking av arbeidsoppgaver for å optimalisere plassering av utstyr, testing og ferdigstillelse av boreriggen.

– Vi ser også på å bruke simulator i drifts- og vedlikeholdsoppgaver, blant annet koble den til instrumentering på riggen for å kunne tilstandsovervåke utstyret, sier Sjur Henning Hollekim.

Ved å tilstandsovervåke utstyret, dvs. sjekke vibrasjoner i lager, partikler i olje, trykk og temperaturer mener Hollekim at det vil være mulig å effektivisere vedlikeholdet.

– I stedenfor å skifte ut lager, pakninger og annet utstyr fordi det har gått en bestemt driftstid, kan vi nå forutsi når det kan komme hendelser som kan forårsake stans. Da kan vi skifte utstyr når det er nødvendig, såkalt hendelsesbasert vedlikehold, sier han.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sanntid

Simulatorene er basert på de 3D digitale modellene som brukes når utstyret og boreanlegget lages. Alle egenskaper til utstyret er inkludert i modellene, som tregheter, vekter, bevegelsesmønster og bevegelseshastighet.

– Etter oppkjøpet av First Interactive har vi raffinert modellene og simulatorene slik at de nå er svært troverdige. Alle bevegelser og operasjoner gjennomføres i sann tid. Det vi mangler er støy, vibrasjoner og bølgebevegelser. Vi har koblet systemet til riggens instrumentering. Dermed kan vi også lese belastningene på utstyret, og på borekronen og borestrengen. Med denne informasjonen kan vi bruke simulatoren til å finne den optimale kraften boret trenger for å gå gjennom forskjellige geologiske soner for å unngå at brønnen kollapser. Etter hvert som vi blir mer fortrolig med simulatorteknikken, vurderer vi flere nye bruksområder, f.eks. i forbindelse med integrerte operasjoner, sier Larsen

.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.