OLJE OG GASS

– Vil være som å verdsette et hus på Østre Toten med et like stort hus på Oslos beste vestkant

Det norske om å fordele eierandelene i Johan Sverdrup kun ut fra volum.

Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Ina AndersenIna AndersenJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
12. feb. 2015 - 14:42

Kort tid før tidsfristen for innlevering av Johan Sverdrup-planen foregår det intense forhandlinger om verdiene i feltet.

Torsdag ettermiddag sendte oljeselskapet Det norske ut en pressemelding om at de «er svært opptatt av at verdiene i feltet må fordeles rettmessig».

I meldingen har de lagt ved video der de gir klart uttrykk for deres syn i de pågående forhandlingene:

«Å fordele eierandelene i Johan Sverdrup de facto bare ut fra volum vil være som å verdsette et hus på Østre Toten med et like stort hus på Oslos beste vestkant», heter det i videoen. (les transkribering av hele videoen under)

Det norske er med utspillet de eneste som til nå har gått ut offentlig med deres standpunkt i forhandlingene.

Les også: Sverdrup-eierne krangler om fordeling - én prosent kan gi milliarder i inntekt

Årsaken til de knallharde forhandlingene er, som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, at hver eneste prosents eierandel i det gigantiske prosjektet har svimlende verdier.

Spørsmålet er hvilke parametere som skal brukes for å fordele verdiene: Skal de fordeles etter volumet i hver enkelt lisens, eller skal de fordeles etter en vurdering av både volum og kostnadene for å hente ut oljen i lisensene. Her strides partene.

Må se på reelle verdier

Det norske-meldingen siterer selskapet kommunikasjonssjef Rolf Jarle Brøske på følgende:

«Det norske mener det er åpenbart at eierandelene i Johan Sverdrup må fordeles rettmessig, basert på de reelle verdiene i lisensene som skal slås sammen. Fordelingen av eierandeler skal reflektere kvantitet og kvalitet, slik vanlig praksis er på norsk sokkel»

Analytiker Henrik Madsen i Arctic Securites forteller at meldingen har vakt litt oppsikt.

– Det har vært et par investorer som har klødd seg litt i hodet, på samme måte som vi og dere gjør, sier Madsen til Teknisk Ukeblad.

Sluttspurt

– Hvorfor går dere ut med denne meldingen nå?

– Som vi presiserer, forhandlingene er inne i en kritiske fase. For Det norske er det viktig å få frem klart og tydelig at man må vektlegge de reelle verdiene i lisensene når eierandelene skal fordeles, forteller kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske til Teknisk Ukeblad.

På nytt spørsmål om valg av tidspunkt for meldingen, gjentar han svaret over og legger til at de har fått frist til i morgen på å bli enige.

– Forhandlingene er helt i sluttspurten, sier han.

Les også: 7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig

Står mot Lundin

Administrerende direktør i Lundin, Torstein Sanness sa til Teknisk Ukeblad tidligere denne uka at dette ikke var rett tidspunkt å kommentere forhandlingene på. Det står han fortsatt på.

– Vi er klar over at Det norske har gått offentlig ut med sitt standpunkt, men vi ønsker ikke å kommentere pågående forhandlinger, sier Sanness.

Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer er Lundin dog helt klare på at ressursene i Johan Sverdrup må fordeles etter hvor store volumer det er i hver lisens – en såkalt volumbasert fordeling.

Det norske ønsker – som vist i videoen – en nåverdibasert fordeling, og mener at verdiene i PL 501 er dyrere å utvinne enn i PL 265.

Men etter hva Teknisk Ukeblad forstår, står Det norske nærmest alene om dette i forhandlingene.

Selv om Det norske og Petoro kjemper for verdiene i den samme lisensen, så er det vanskeligere for Petoro å mene at en såkalt nåverdibasert fordeling er riktig, siden Petoro representerer den norske stat.

Vil ikke kommentere

Petoro er klar over Det norskes melding, men de ønsker ikke å kommentere saken.

Heller ikke kommunikasjonssjef i Maersk Oil, Charlotte Holst, ønsker å kommentere videoen, selv om hun har sett den.

– Som de andre partnerne i lisensen så vil vi ikke kommentere fordelingen av eierskap nå. Jeg vil heller ikke si noe om videoen. Det synes jeg ikke er passelig, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Heller ikke Statoil ønsker å kommentere videoen og viser til pågående forhandlinger. 

Les også: Disse skal prøve å finne det nye Johan Sverdrup

 

Det enorme Johan Sverdrup-feltet omfatter lisensene PL265, PL501 og 502.
Det enorme Johan Sverdrup-feltet omfatter lisensene PL265, PL501 og 502.

«Noen er uenige»

Det norske sier følgende i videoen (Se video øverst i saken):

«Johan Sverdrup er gigantisk oljefunn på norsk sokkel, med et areal på rundt 20 ganger 10 kilometer. Feltet er et av de største gjennom tidene og inneholder mellom 1,8 og 2,9 milliarder fat olje. Feltet består av to områder som skal samordnes til én feltutbygging. Alle partnerne er enige om at det må skje på en samfunnsøkonomisk optimal måte.

Den vestre delen dekker en tredjedel av arealet, og inneholder over halvparten av oljen. Her ligger oljen i tykke lag og den er rimelig å utvinne. Den østre delen utgjør to tredjedeler av arealet, men inneholder mindre enn halvparten av oljen på feltet. Oljen ligger i tynnere lag, og selv om trykket her er det samme som i vestre del, så må det bores flere brønner og installeres mer utstyr, for at oljen kan utvinnes. Dette gjør at den østre delen blir dyrere. Kort fortalt er konsentrasjonen av olje på den vestre delen 3,4 ganger høyere enn i den østre delen. Og den har et bedre forhold mellom olje og vann. Dette gjør det udiskutabelt billigere å bygge ut.

Når verdiene i Johan Sverdrup nå skal fordeles kan man velge å legge til grunn bare volum, eller en kombinasjon av volum og verdi. Å fordele eierandelene i Johan Sverdrup de facto bare ut fra volum vil være som å verdsette et hus på Østre Toten med et like stort hus på Oslos beste vestkant. Det vil si at én kvadratmeter byttes mot én kvadratmeter. Uavhengig av hva huset er påkostet eller hva det har av framtidig verdi. Ingen kjøper og selger hus på den måten.

Ved å legge både volum og kostnader til grunn vil eierne få en riktigere andel av verdiene de sitter på, og vil være lignende som når folk kjøper og selger hus. Det hensyntar både beliggenhet, investering og framtidig verdipotensial. For å gi et annet bilde, når to selskaper slår seg sammen er det selvsagt at man hensyntar både antall aksjer og verdi bak hver aksje. Antall aksjer alene har aldri vært lagt til grunn som eneste faktor når store selskap skal slå seg sammen.

Det norske er innforstått med at noen er uenige med vårt standpunkt. Vår holdning er like fullt at både volum og kostnader må ligge til grunn når verdiene skal samordnes på en samfunnsøkonomisk måte i Johan Sverdrup.  Alle er tjent med at fordelingen av eierandelene i Norges største industriprosjekt skjer på en transparent og rettmessig måte.»

– Bekymringsverdig

Analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities mener det er vanskelig å tolke trekket fra Det norske.

– Uten at vi vet noe ytterligere om unitiseringsprosessen, så er dette et litt underlig trekk. Det kan indikere at avstanden mellom partene er større enn hva man kunne håpet på, sier Madsen.

Han bekrefter at Det norske med utspillet er Sverdrup-partneren som har gått lengst i å kommenter de pågående forhandlingene.

– De går langt i å fremme sin sak. Jeg greier ikke å se hvordan dette er et positivt signal på utviklingen i forhandlingene. Det er bekymringsverdig fra investors ståsted og fra samfunnets ståsted, dersom det innebærer større risiko for at PUDen blir utsatt, sier han.

Fått mye oppmerksomhet

Helge André Martinsen, analytiker i DNB mener tidspunktet for publiseringen av videoen er noe spesiell.

– Hadde den kommet for noen måneder siden som en «educational» sak, så hadde det vært greit.  Men nå bare 12 timers tid før man skal offentliggjøre PUD, virker det litt rart, sier Martinsen til Teknisk Ukeblad.

– Man kan enten tolke det som at de er bitre for at de ikke har fått det de føler de har krav på, eller at de forsøker å argumentere for hvorfor de har fått mer enn de burde. Uansett har videoen fått mye oppmerksomhet, det kan jeg fortelle deg. Det er en del støy rundt den, sier han.

Les flere nyheter om Johan Sverdrup.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.