KRAFT

Vil utkonkurrere tradisjonelle vindturbiner

Universitetet i Stavanger har designet en helt ny type offshore vindmølle.

GAMMELDAGS? Vil tradisjonelt vindturbindesign få konkurranse av det nye designet fra Stavanger?
GAMMELDAGS? Vil tradisjonelt vindturbindesign få konkurranse av det nye designet fra Stavanger? Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
10. mai 2012 - 09:00

Det nye med designet er at turbinene er vertikalaksede, i motsetning til "vanlige" horisontalaksede turbiner,  skriver Universitetet i Stavanger på sine hjemmesider.

Vindturbinen er utviklet i samarbeid med forskningssenteret Norwegian Centre for Offshore Wind Energy (Norcowe) i Bergen.

Ifølge de foreløpige tegningene skal den flytende vindturbinen strekke seg 132 meter over havet, og ha vertikalaksede blader med en rotasjonstid på mellom seks og åtte rotasjoner per minutt.

Store utfordringer

En av de største utfordringene med den flytende turbinen er å stabilisere den.

Primus motor for prosjektet, professor Arnfinn Nergaard,  har utviklet et design for såkalt gyro-stabilisering av en flytende turbin.

Nergaard mener at prosjektet kan sammenlignes med prøveprosjektet Hywind utenfor Karmøy, som er verdens største flytende vindturbin med en kapasitet på 2,3 MW.

– Vi ser for oss konsepter i samme størrelse som Hywind i fremtiden. Vi mener vi kan lage løsninger som er billigere i forhold til kraftproduksjonen, sier Nergaard.

Les også: – Norge har et forsprang på flytende vind

Testes neste år

Den første modellen av vindturbinen skal være klar for testing allerede i 2013.

Det er Prekubator, som er Universitetet i Stavangers TTO (technology transfer office), som arbeider for å verifisere og kommersialisere prosjektet.1200004884.jpg

– I første omgang retter vi oss mot kunder som kan være eiere av enkeltturbiner, som for eksempel oljeplattformer eller havbruksanlegg. Målet på lang sikt er vindturbinparker, men det er kanskje 10-15 år fram i tid, sier Simen Malmin, prosjektleder for innovasjon og forretningsutvikling i Prekubator.

Støtte

Prosjektet har 5,35 millioner kroner i budsjettramme. Pengene er tildelt av Norges forskningsråd.

Første del av prosjektet, ”Offshore wind technology and innovative concepts” går over perioden 2011 til 2012, mens andre del heter ”Offshore Floating Vertical Axis Wind Turbine” og går fra 2012 fra 2013.

Les også:

Havvindforskning mister pengestøtte

– Pilotparker kan bli sovepute

Norge kan tjene på havvindrisiko

– Havmøller er industri, ikke energi 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.