OLJE OG GASS

Vil trekke OD for retten

Bellonas havseiler Kallinika, som var på tokt i Lofoten og Vesterålen i mai for å studere seismikksykting på nært hold.
Bellonas havseiler Kallinika, som var på tokt i Lofoten og Vesterålen i mai for å studere seismikksykting på nært hold. Bilde: Bellona
Per Erlien Dalløkken
19. mai 2008 - 08:46

Fiskere og miljøvernorganisasjoner har varslet bråk når Oljedirektoratet etter planen i dag starter seismikkinnsamling i Nordland VII og Troms II.

På plass

Bellona er på plass i området med fartøyet Kallinika i allianse med naturvernorganisasjoner og de lokale organisasjonene Lofotenaksjonen og Petroleumsfritt område utenfor Lofoten og Vesterålen.

Bellona krever at miljøvernminister Erik Solheim griper inn og stanser det de mener er ulovlig seismikkskyting.

Miljøvernorganisasjonen peker på at seismikkskyting bruker luftkanoner som forårsaker massivt støy, og at dette bryter med forurensningsloven.

– Ulovligheter

– Oljedirektoratet driver med ulovligheter om de ikke har tillatelsene sine på plass før de starter seismikken. Vi vil derfor vurdere å ta saken til retten, sier Bellona-leder Frederic Hauge på sine egne nettsider.

Bellona er ikke de eneste som mener direktoratet opptrer i strid med loven.

Fiskerirett-ekspert Peter Ørebech ved Norges Fiskerihøgskole i Tromsø mener også at staten bryter loven, dog en annen lov enn forurensningsloven:

– Seismikk gir ikke hjemmel

– Fiskeridepartementet har vedtatt å flytte en del av blåkveitefisket fra juni til august, med seismikkskytingen som begrunnelse. Og det er nettopp begrunnelsen som er statens problem, for loven gir ikke anledning til å flytte et fiske med seismikkskyting som grunn, hevder Ørebech overfor Stavanger Aftenblad.

Han viser til paragraf fire og fjorten i Lov om saltvannsfiske og sier at disse klart og tydelig avgjør at fisket ikke kan flyttes med seismikken som hjemmel.

– Stenges ikke

Statssekretær Monica Stubholt i OED sier til NTB at det ikke er snakk om å stenge havet for fiske. Det dreier seg bare om en spesialregulering for blåkveitefiske. Blåkveitefisket starter i nord før sommeren, samtidig som seismikken starter i sør. Etter sommerferien blir det motsatt.

Jobben må gjøres om sommeren, fordi forholdene da er best for å redusere ulempene for fiskeriene. Mindre enn 5 prosent av fisket finner sted i sommermånedene, ifølge Stubholt.

Hun avviser fullstendig påstander om at regjeringen lar olje gå foran fisk, og antydninger om korrupsjon ved at Havforskningsinstituttets konklusjoner styres av regjeringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.