KLIMA

Vil teste CO2-lagring på land

Trond Gram
16. mai 2008 - 07:02

CO 2-deponering i havbunnen eller på land blir sett på som en mulighet for å løse et av de mest alvorlige miljøproblemene.

Nå ønsker Sintef å bygge to feltlaboratorier.

Lekkasjesjekk

- Vi ønsker å se hvor tidlig man kan oppdage det hvis det lekker fra reservoaret, så det kan settes inn tiltak for å hindre at CO 2 kommer til overflaten, forteller sjefforsker Erik Lindeberg i Sintef til Teknisk Ukeblad.

Metoder og utstyr for overvåkning av CO 2 injisert i undergrunnen skal testes og nå søker Sintef om å etablere feltlaboratorier på Hurum og i Brumundal.Små mengder CO2

CO 2 skal pumpes ned i små mengder i grunnen, og forskerne skal se hva som skjer når gassen lekker ut. I første fase vil forskerne foreta tester og studier for å sikre at injeksjon av CO 2 ikke er til ulempe for lokalmiljøet og for å bekrefte at de valgte stedene er godt egnet.

- Vi har undersøkt ti steder i Norge og på Svalbard. Det er ikke mange steder å velge mellom i Norge. Her ble sedimentene stort sett grav bort i istiden, men i Hurum og Brumundal er det noenlunde kjent geologi og reservoarer med gode egenskaper, sier Lindeberg.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Forundersøkelsene som skal gjøres for å finne ut om de to områdene er egnet for injeksjon av CO 2, vil pågå i 2008 og 2009. Dersom områdene er egnet og tillatelse blir gitt, vil prosjektet fortsette inn i en gjennomføringsfase, som varer fra 2010 til 2013. CO 2 pumpes ned på 200-300 meters dyp, og overvåkes via utstyr på overflaten og nede i undergrunnen.130 millioner kroner

Kostnadene kommer til å komme opp i mellom 120 og 130 millioner kroner. Prosjektet er ennå ikke fullfinansiert. Sintef får blant annet med seg forskningsmiljøer som Universitetet i Oslo, Institutt for energiteknikk og Norges Geotekniske institutt.

- Gassnova er interessert i prosjektet. Det samme er StatoilHydro, BG Group, Schlumberger og PGS. Det er viktig å ha med selskaper for å få dette fullfinansiert, forteller Lindeberg.

- Nede i bakken har man ikke full oversikt og man må kunne vær i stand til å oppdage om CO 2 beveger seg på en annen måte enn forutsatt i modellene, slik at man eventuelt kan oppdatere dem. Hvis man får en lekkasje må man være i stand til å oppdage den såpass tidlig at det kan iverksettes tiltak, sier teknologidirektør i Gassnova, Svein Eggen om hvorfor selskapet har støttet prosjektet i en tidlig fase.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.