KRAFT

Vil spare bort Hardanger-kraftlinje

VIL SPARE FOR Å SLIPPE: Styreleder Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger mener energieffektivisering er mer lønnsomt enn kraftlinje, og at slike tiltak mangler i Statnetts beregninger.
VIL SPARE FOR Å SLIPPE: Styreleder Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger mener energieffektivisering er mer lønnsomt enn kraftlinje, og at slike tiltak mangler i Statnetts beregninger.
28. jan. 2011 - 08:31

Organisasjonen Bevar Hardanger mener det er unødvendig med ny kraftlinje for å sikre strømforsyningen i Bergen. I stedet tar de til orde for omfattende strømsparing.

Fredag legger gruppen fram en rapport som skal vise hvordan en utbygging i Hardanger kan unngås, skriver Nationen. Tirsdag i neste uke kommer de fire utredningene om sjøkabelalternativet gjennom vestlandslandskapet.

Les også: Mastesaken mot klimaks

Kritiserer Statnett

Leveringssikkerheten kan løses med tiltak på både produksjonssiden og forbrukssiden, mener Bevar Hardanger. Organisasjonen stiller nå spørsmål ved beregningen Statnett har basert seg på i saken.

– Vi mener denne har mangler. Blant annet er det ikke tatt hensyn til strømtap i de lokale nettene som følge av at mer kraft skal overføres til bergensområdet. Men selv uten dette regnestykket, er en kraftlinje mindre lønnsomt enn for eksempel energieffektivisering, sier styreleder Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger.

Les også: – Galskap å bygge kraftmaster i Hardanger

– Små grep

Han viser blant annet til en rapport utarbeidet av Bellona og Siemens som viser at energieffektivisering i kommuner, bedrifter og hos private kan gi et kutt på 29 prosent i strømforbruket.

– Vi snakker ikke om rasjonering, men om små grep som å skru av varmekablene noen timer, sier Rasmussen.

Statnett om Hardangerfjorden: <br/> – Autostrada på bunnen

Mastebyggingen godt i gang

Les også: Kan mørklegge Bergen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.