KRAFT

Vil slokke glødelampene

Birgitte Ramm
5. aug. 2008 - 07:01
Vis mer

Mens Olje og Energidepartementet (OED) i august i fjor offisielt forkastet ideen om et forbud av glødelamper, har Enova arbeidet videre i det stille.



Beskjeden til regjeringen er nå klar: Glødelampen er for energikrevende. De anbefaler en utfasing over fire til fem år, før et definitivt forbud.

– Enova mener det er på tide å gjøre noe. Vi har i samarbeid med departementet jobbet med dette det siste halvåret. Vår anbefaling har kommet klart fram overfor regjeringen, forteller seniorrådgiver i Enova, Frode Olav Gjerstad til TU.no.

OED var mandag ikke tilgjengelig for kommentar.

Mulig EU-direktiv

Glødepærer skal forbys i Australia innen 2010, i Canada innen 2012 og i USA i løpet av 2012-2014. Nå ser det ut som EU kommer etter.

– Det er kommet signaler som tyder på et nytt direktiv om glødelamper fra EU. Vi vet ennå ikke formen på et slikt direktiv. Det vil enten være et forbud mot eller utfasing av glødelamper. Enova vil anbefale regjeringen å følge et slikt EU-direktiv, forteller Gjerstad.

God klimagevinst

Nordmenn kjøper hvert år rundt 34 millioner glødelamper, og en omlegging til sparepærer vil ifølge ENOVA gi god klimagevinst.

– En god sparepære reduserer energiforbruket kraftig i forhold til en tilsvarende glødelampe, sier Gjerstad.

Bare 5 prosent av energien til en glødelampe blir til lys. En LED-lampe trenger ikke mer enn 20 Watt og en sparepære kun 11 Watt for å gi samme mengde lys som en vanlig glødepære på 60 Watt.

Inneholder kvikksølv

Bellona har vært imot innføring av sparepærer fordi disse inneholder miljøgiften kvikksølv, men Enova mener dette er et lite problem i forhold til gevinsten ved pærene.

– Volumet kvikksølv i sparepærene er lite. I lysstoffrør er dette et mye større problem, sier seniorrådgiver i Enova, Frode Olav Gjerstad til TU.no.

Les også: Sparepærer kan være kvikksølvbomber

Lav returandel

I dag blir kun en av tre sparepærer resirkulert. Enova jobber med å få opp denne returandelen. Resirkuleringsordningene er allerede på plass.

– Sparepærer kan leveres gjennom miljøboksordningen, i de røde boksene som leveres hjem til folk. I tillegg har alle butikker som selger slike pærer plikt til å ta dem imot. Du kan levere din gamle pære når du kjøper en ny.

Gjerstad innrømmer at det likevel blir vanskelig å hindre sparepærene og gå i søppelkassen.

– Det kommer til å kreve tid å informere folk om problemet og motivere til resirkulering. Men resirkuleringstallet bør kunne komme opp i 80 prosent, slik det er for lysstoffrør.

Les også:

LED ikke et alternativ

Et annet alternativ kan være LED-lys, men disse er ikke kommet langt nok teknologisk til å ta over alt bruk av glødepærer. Lyset er ikke stabilt og har en hvit farge, som er mindre egnet til innebruk enn det gulere lyset fra glødelamper.

– LED-lys kan ikke være et alternativ til glødepærer fullt ut. LED-lys er heller ikke spesielt energieffektivt. Mengde lys per effektenhet er lav i forhold til sparepærer, mener Gjerstad.

Les også: Lysende framtid for LED

Overdrevet LED-optimisme

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.