NVE vil slå sammen regional- og sentralnettet. Dette reagerer Energi Norge kraftig på.
– Dette vil kunne få dramatiske konsekvenser for strukturutviklingen av norsk kraftforsyning og innebære sentralisering av kompetanse og ressurser på bekostning av distrikts-Norge, sier Einar Westre, direktør for nett og marked i Energi Norge.
Omfattende endring
Westre frykter at dette spesielt vil ramme de regionale nettselskapene.
NVE begrunner en sammenslåing med et ønske om at historiske og fremtidige kostnader i dagens regionalnett skal fordeles på flere, og å unngå at «tariffvirkninger er til hinder for god planlegging og effektiv utbygging av nettet».
Etterlyser grundigere vurdering
Energi Norge mener at det vil være en svært omfattende endring med potensielt uheldige virkninger.
– En slik beslutning krever en langt grundigere vurdering av NVE enn det som er lagt frem i dag, hvor også bransjen må delta. På sikt vil dette også kunne ha konsekvenser for eierskapet, i tillegg til å påvirke ansvar og innflytelse over planlegging, drift, investeringer og tariffer for nettselskapenes egne anlegg, sier Westre.
Åpner for diskusjon
Men Distriktenes Energiforening (Defo), som organiserer 60 distriktsenergiverk, er åpne for å diskutere om regionalnettet skal bli en del av sentralnettet.
– Vi mener som NVE at sammenslåing bør diskuteres, sier Knut Lockert i Defo til Teknisk Ukeblad. – Vi har tre nettnivåer, det kan være ett for mye. I en del områder kan man diskutere, som ved Lofotringen, om regionalnettet bør være en del av sentralnettet. Ved å ha ett felles økonomisk område som er større vil det bidra til riktige investeringsbeslutninger.
– Men lokale energiselskaper kan miste makt som følge av NVE-forslaget?
– Vi snakker her om regionalnettsnivå, ikke distribusjonsnettet som vi mener bør beholdes med lokal forankring. Men for regionalnettet kan det, i alle fall i enkelte områder, være riktig å snakke om sammen med sentralnettet, i alle fall på investeringer, sier Lockert.
Koster mye
– Har det vært manglende innsats på vedlikehold fra enkelte selskaper?
– Vi hadde for eksempel en feil i Lofoten i jula. Dette er per i dag ikke en del av sentralnettet, men det burde kanskje være det. Det kan diskuteres om denne forbindelsen ikke har sentralnettsfunksjon. En del områder er av en sånn karakter at det er naturlig at kostnadene av regionalnett er en del av det nasjonale spleiselaget, i motsetning til nivået under.
– Sliter lokale nettselskap i dag med at enkelte forsterkninger blir for dyre?
– På regionalnettet har enkelte selskaper fått unødvendig juling i rammereguleringen ved investeringer, i mye større grad enn ved investeringer i distribusjonsnettet. Rammereguleringen passer mye bedre på distribusjonsnettet hvor du har mange nettselskaper. På regionalnettet er sammenligningsgrunnlaget mye dårligere når det gjelder lønnsomhet i selskapene. Vi har flere eksempler på dette. Da Hammerfest Energi bygde en ledning til Melkøya falt effektiviteten deres dramatisk, fra 100 prosent til ned mot 40 prosent. Dette var en helt nødvendig ledning, men det gikk ut over inntektene deres.