Vil pumpe ut sementen

Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer om bord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstrand i Oslofjorden onsdag morgen. (Bilde: Poppe, Cornelius )
Anne Krisitine Hagen sto og så på at Crete Cement sank mer og mer i Grisebukta ved Fagerstrand på Nesodden.
Nøyaktig posisjon på Crete Cement, sporet via APRS.fi og plottet inn på Googlemaps. Øya Aspond ligger rettutenfor Fagerstrand. (Bilde: GoogleMpas)
Sementskipet Crete Cement på 5.000 dødvekttonn ligger på grunn rett utenfor Fagerstrand på nesodden, sør for Oslo. (Bilde: Google Maps)
Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer om bord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstrand i Oslofjorden onsdag morgen. (Bilde: Poppe, Cornelius)
Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstrand i Oslofjorden onsdag morgen. (Bilde: Poppe, Cornelius)
  • Klima

Crete Cement er utvilsomt i ferd med å synke, der det ligger ved Fagerstrand på Nesodden, opplyser Teknisk Ukeblads reporter Truls Tunmo, som er på Nesodden.

Synker

Han har snakket med flere på stedet som mener at det ikke er noen tvil om at lasteskipet ligger lavere i vannet nå enn bare for en time siden.

– Jeg kom hit rundt klokken ti, og kunne da lese hele navnet akterut på båten. Det kan man ikke nå lenger, sier øyenvitne Anne Kristine Hagen.

Vanskelig

Talsmann Per Rønnevig i Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS sier til TU.no at båten nok vil bli vanskelig å heve dersom den synker og sjøvann kommer i kontakt med de over 5000 tonnene sement i lasten.

– Vi jobber imidlertid med å få på plass et tilsvarende fartøy som har utstyr for å pumpe over lasten. Det betyr at også oljen om bord vil kunne pumpes ut. Det er ikke påvist hull i skroget som kan gi lekkasjer, og vi jobber intenst for å redde båten, sier han.

– Optimist

Rønnevig påpeker at rederiet er klare på hvordan de prioriterer.

– Først besetning, så miljøet, og til sist fartøyet. Besetningen er nå i god behold, og vi prøver derfor å bevare miljøet. Jeg er optimist, og gir meg ikke før båten synker, sier han.

Les også: Sementen er ikke farlig

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå