SAMFERDSEL

Vil legge riksvei 7 i tunnel under Hardangervidda

Ny rapport fra NINA.

Riksvei 7 over Hardangervidda foreslås legges i tunnel.
Riksvei 7 over Hardangervidda foreslås legges i tunnel. Bilde: Krøvel-Velle, Sigmund/Samfoto
NTB NTB NTB
10. mars 2015 - 07:48

Hensynet til villreinen tilsier at riksvei 7 bør legges i tunnel under Hardangervidda, fastslår naturforskere.

Villreinflokkene på Hardangervidda har både denne vinteren og i fjor oppholdt seg så nær veien at fjellovergangen er blitt stengt for trafikk i flere dager.

– Det beste både for reinsdyr og trafikanter vil være å legge riksvei 7 i én eller flere tunneler under Hardangervidda, konkluderer Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en ny rapport, skriver Bergens Tidende.

Les også: Åtte tunnelborere skal gi den største jernbane-utbyggingen siden andre verdenskrig

- Tydelig negativ effekt

Nå har NINA-forskerne studert hvordan biltrafikken langs riksvei 7 påvirker villreinflokkene. Som et ledd i arbeidet, utført på oppdrag fra Statens vegvesen, har forskerne radiomerket villrein.

Ifølge Olav Strand, forsker i NINA, har radiomerkingen gitt et enestående innblikk i hvordan reinflokkene bruker Hardangervidda og hvordan de påvirkes av mennesker og naturgitte forhold.

– En av hovedkonklusjonene er at riksvei 7 har en tydelig negativ effekt på dyrene. Store områder rundt og nord for veien blir ikke lenger brukt av reinsdyrene, sier han.

Les også: Derfor bruker de tre år på oppgradere to små gater i Oslo sentrum

Bør videreføres

Stortinget vedtok i 2003 at riksvei 7 skulle brøytes og holdes åpen vintertid, men besluttet samtidig at veien kan stenges i kortere perioder av hensyn til villreinen.

Rapporten fra NINA konkluderer med at dagens ordning med midlertidig stenging bør videreføres inntil man har etablert andre og mer bærekraftige løsninger. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.