Vil kostnadskutt og forenklinger gå ut over sikkerheten?

Hvordan kan vi fortsatt har tiltro til sikkerhetssystemene innenfor olje og gass virksomheten når det foretas omfattende forenklinger og kostnadskutt?

Her er tre rigger ved Westcon i Ølensvåg, Vest Elera, COSL Innovator og Scarabeo 8 bakerst. COSL Innovator var utsatt for en dødsulykke tidligere i år der en person omkom og fire ble skadd. Granskningen viste at det var regelbrudd og uheldig design, skriver E24. Plattformen er nå utbedret. Illustrasjonsfoto.
Her er tre rigger ved Westcon i Ølensvåg, Vest Elera, COSL Innovator og Scarabeo 8 bakerst. COSL Innovator var utsatt for en dødsulykke tidligere i år der en person omkom og fire ble skadd. Granskningen viste at det var regelbrudd og uheldig design, skriver E24. Plattformen er nå utbedret. Illustrasjonsfoto. Bilde: Westcon

Industriens Forening for Elektroteknikk og Automatisering (Ifea) samler en rekke fagpersoner fra norsk industri og fra olje og gassvirksomheten til den årlige Sikker­hetssystemkonferansen 3. og 4. november 2016.

Et av de sentrale spørsmålene på konferansen er om forenklinger i testrutiner og kostnadsreduksjoner i vedlikeholdsarbeidet fortsatt gjør at vi kan ha tillit til sikkerhetssystemene som opererer i disse installasjonene. På Sikkerhetssystemkonferansen møtes både oljeselskaper, industriselskaper, leverandører av sikkerhetssystemer og representanter for norske myndigheter på dette om­rådet. Sammen har disse brukt mange år på å etablere regelverk og gode industrielle standarder som skal ivareta sikkerheten på både offshore og i landbaserte industrianlegg.

Våge å stille spørsmål

Professor Tor Onshus fra Institutt for teknisk kybernetikk ved NTNU har stått sentralt i mange faglige diskusjoner om utformingen av Sikkerhetssystemer i industrien. Onshus har arbeidet med dette området i årrekke og følger godt med i arbeidet som gjøres for å redusere kostnadene ved investeringer og ved operasjoner innenfor olje- og gassvirksomheten.

– Kravet til forbedret lønnsomhet stiller krav til forenklinger og forbedringer på mange områder. På en arena der overordnede krav til kostnadsreduksjon og kampen om nye kontrakter får størst oppmerksomhet, må vi ha noen faglige fora der vi tør å stille spørsmål ved effekten som dette har på sikkerheten, sier professor Onshus.

Han vil ikke trekke noen konklusjoner, men viser til at forenklinger i dagens sikkerhetsrutiner, nedbemanninger og redusert vedlikeholdsaktivitet generelt sett kan endre risikobildet. Faglig bevissthet, kompetanse og erfaring er derfor viktig å bringe inn for å sikre et godt resultat av disse forbedringsprosessene, understreker Onshus.

Tor Onshus vil være til stede på hele Sikkehetssystemkonferansen på Gardermoen og vil som vanlig tilkjennegi sine synspunkter til innholdet i foredrag og diskusjoner. Med programmet for Sikkerhetssystemkonferansen 2016 ønsker Ifea å sette søkelyset på denne problemstillingen som er beskrevet ovenfor.

Les også: Regelverk og standarder for eksplosjonsfarlige områder

Problemer du ikke visste du hadde

Ifea ønsker at deltakere på konferansen skal kunne gi et konsistent og troverdig sikkerhetsbilde tilbake til sine oppdragsgivere i prosesser hvor kravene til kostnadsforbedringer får størst oppmerksomhet.

En av foredragsholderne på konferansen er direktør Jarle Øygarden fra Origo Solutions AS. Han vil snakke om sine erfaringer med partenes ansvar ved leveranse og oppfølging av sikkerhetssystemer innenfor olje og gass.

– Sikkerhetsystemkonferansen 2016 er en viktig arena for de fagpersoner som vil holde seg oppdatert, sier Jarle Øygarden.

– De fleste kommer til konferansen for å lære av de beste og blir oppmerksom på problemstillinger som de ikke trodde at de hadde. Vårt selskap stiller med flere deltakere og vil sikre at vi oppdager forhold som vil prege den tekniske utviklingen i tiden fremover. Vi skal sammen med andre aktører bidra til å løfte kvaliteten på det nettverket som Ifea, industrien, leverandørene og norske myndigheter har bygget opp gjennom mange år, avslutter Øygarden.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.