MOTOR

Vil kjempe for dobbeltspor til Ski

Tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga vet hva hun ville gjort med EUs fornybardirektiv om hun var i sin arvtagers sko.
Tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga vet hva hun ville gjort med EUs fornybardirektiv om hun var i sin arvtagers sko.Bilde: Jannicke Nilsen

Tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) er tilbake på Stortinget etter fem måneders sykemelding.En fresh og solbrun Haga varsler at hun ikke vil ligge på latsiden i hennes siste periode på Stortinget.

Dobbeltspor

- Jeg gleder meg til å bruke mine gjenvunne krefter på å kjempe for løftene jeg ga velgerne i Akershus under valgkampen i 2005. Jeg vil blant annet jobbe for å få realisert et dobbeltspor fra Oslo til Ski så raskt som mulig og virkeliggjøre et grønt universitet på Ås, sa Haga på en pressekonferanse i dag.

Frem til stortingsvalget neste høst vil Haga sitte i utenrikskomiteen på Stortinget. En av kampsakene vil være å få gjennomslag for å sende norske styrker til Kongo.

Utfordre regjeringen

Haga mener også folk forventer mer av den rød-grønne regjeringen, og mener de rød-grønne må få en skarpere profil fram mot valget i 2009. Hun vil heller ikke la EU-kritikken ligge, og varsler fortsatt kamp mot blant annet tjenestedirektivet.

- Jeg vil utfordre regjeringen på et tydeligere prosjekt de neste månedene. Uten et sterkt Senterparti blir det ingen regjering. Dette enkle faktum er det mange som undervurderer, sa Haga.

Turbulent

Haga ble sykmeldt for høyt blodtrykk i midten av juni, og meldte sin avgang som olje- og energiminister og partileder få dager senere.

- Jeg fikk et uforholdsmessig høyt blodtrykk og hadde ingen krefter igjen. Det var til det beste for familien, regjeringen og partiet at jeg trakk meg, sa Haga.

Først ble statsråden stilt til veggs for å ha gitt tidligere Enova-leder Eli Arnstad jobb som konsulent for OED, etter at Arnstad forlot Enova-stillingen på grunn av mobbeanklager. Deretter kom avsløringen om en lang rekke konsulentavtaler som OED ikke hadde inngått i tråd med regelverket for offentlige anskaffelser.

Så ble det kjent at Haga og hennes mann ulovlig hadde bygget en brygge på hytta i Nordfjord, og til slutt at hun og ektemannen i en årrekke hadde leid ut stabburet på gården i Ås uten tillatelse.

Ikke bitter

Haga vil likevel ikke kritisere pressen for mediekjøret som oppstod i kjølvannet av bryggesaken og stabburssaken.

- Jeg velger å se framover, og heller glede meg over at jeg er frisk og har fått kreftene tilbake. Ser du deg tilbake blir du en saltstøtte, jeg gleder meg bare til å jobbe igjen, sa Haga.

Haga har brukt de siste månedene på å tenke på alt hun ikke har fått gjort, ungdommer hun ikke har fått fulgt opp hjemme og interesser hun har lagt på is så lenge hun har figurert i rikspolitikken.

- Jeg føler jeg har blitt et bedre medmenneske og fått et rikere liv i disse månedene, sa Haga.

Farvel til politikken

Haga tar ikke gjenvalg i politikken etter denne stortingsperioden, men vil ikke si hva hun ser for seg etter den politiske karrieren.

Tilbudene er der allerede.

- Jeg sa allerede i april at jeg ville leve et annet liv enn det livet politikken har gitt meg. Jeg vil gjøre andre ting til neste høst, men hva det blir vet jeg ikke. Jeg har fått noen hyggelige forespørsler mens jeg har vært syk som jeg ennå ikke har forholdt meg til, sa Haga.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.