SAMFUNNPOLITIKK

Vil ikke ofre bostandard for miljøet

Stein Jarle Olsen
17. juli 2008 - 13:57

Det viser en ny undersøkelse utført av Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

Undersøkelsen viser at få nordmenn er villige til å senke standard og bokomfort for å få en mer miljøvennlig bolig.

Vil beholde plassen

Kun 17 prosent er villige til å redusere størrelsen på boligen, mens 35 % sier at de kan tenke seg å redusere innetemperaturen for å spare energi. 24 prosent mener det er aktuelt å senke standarden på parkett, peis og liknende for å få en mer miljøvennlig bolig.

- Konklusjonen i en annen undersøkelse viser også at så lenge husholdningene kan velge mellom ulike løsninger er det vanskelig å løsrive seg fra gamle vaner, skriver NIBR i rapporten.

Les også: Huset produserer strømmen selv

Nye forskrifter

Fra 1. august 2009 kommer nye forskrifter som setter strengere krav til alternative varmekilder i boliger over 50 kvadratmeter. Fra da av må 40 prosent av varmebehovet i nye boliger dekkes med annen energi enn fra strøm og fossile brensler.

Hele 65 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de vil betale mer for en bolig om det kan dekkes inn via lavere strømregning i fremtiden.

- Forbrukerrådet ønsker at utbyggerne skal fokusere mer på fremtidige driftskostnader i prospekter og markedsføringsmateriell. Mer informasjon om alternative energiløsninger og reduserte driftsutgifter vil trolig bidra til at de norske forbrukere velger mer energisparende løsninger, sier underdirektør Roger Helde i Forbrukerrådet til Forbrukerportalen.

- Vær bevisst

Ved valg mellom to ellers like boliger, vil to av 10 betale mer for den som er mest miljøvennlig. Bare 14 prosent vil ikke under noen omstendighet betale mer for den miljøvennlige boligen. Helde mener det er viktig å være bevisst på energikostnadene.

- Det viser seg at kjøper selv i stor grad er nødt til å be om at huset blir levert med gode løsninger for energi, inneklima og tilgjengelighet. Dette gjelder ikke minst muligheten til å endre løsningene i etterkant, sier han.

Les også: Passivhus på fremmarsj

Gleder seg over strømregningen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.