Formålet med energiopsjonsordningen er å redusere sannsynligheten for rasjonering ved en reduksjon av forbruket i en svært anstrengt kraftsituasjon (se faktaboks).
Statnett har i sin evaluering av sesongen 2010/2011 kommet til at det er behov for en innsnevring av budutformingen, fordi bud med lang varighet ikke har tilstrekkelig nytteverdi.
Les også: Klager energiopsjonene til Esa
Høy effekt
Systemoperatøren trenger først og fremst opsjoner med høy effekt og kortere varighet, slik de er utformet i standardproduktet. Det har en varslinstid på én uke og en varighet på nedreguleringen på minst to uker.
Statnett ønsker ikke at tilleggsproduktet med en varslingstid på to uker og en varighet på åtte uker skal videreføres. Det går det fram av Statnetts evaluering, som de har sendt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sammen med en søknad om videreføring av ordningen. Tilleggsproduktet er beregnet på aktører som har svært høye kostnader og lang teknisk tilpasningstid ved endring i kraftforbruk.
Les også: Statnett kjøper ikke flere energiopsjoner
Lite fleksibelt
En ulempe med bud i tilleggsproduktet er at det ikke kan anvendes dersom de ikke varsles innløst innen utgangen av uke 10.
“De siste par sesonger har man erfart hvor hurtig kraftsituasjonen kan utvikle seg i begge retninger [...] Den manglende fleksibiliteten med hensyn til å kunne avslutte bruken av virkemidlet dersom situasjonen endrer seg og det ikke lenger er behov for forbruksreduksjonen trekker også i retning av at dette produktet har svært begrenset nytteverdi”, konkluderer Statnett.
Les også: Statnett kjøper energiopsjoner
Mindre volum
En avvikling av tilleggsproduktet vil medføre reduksjon av energivolumet som tilbys i ordningen, men styrke fokuset på standardproduktet, ifølge Statnett.
Det ble ved budrunden sommeren 2010 som samlet sett ville kunne gi maksimalt 600 MW effektreduksjon og med et samlet energivolum på 1100 GWh.
Det ble kjøpt energiopsjoner i hele landet, men hovedfokus i innkjøpsrunden var Vestlandet og Midt-Norge. Samlet opsjonspremie for energiopsjonene var 48 millioner kroner.
Les også: Vurderer reservekraftverk
Avtaler i juni
Forutsatt at NVE godkjenner en videreføring av ordningen, vil Statnett sette i gang budprosessen i mai med budfrist tidlig i juni.
Statnett tar da sikte på å inngå avtaler før utgangen av juni.