IT

Vil ikke ha angiveri mot internettkunder

Norske nettbutikker som selger forbrukerelektronikk følger ikke reglene for opplysninger rundt kredittkjøp, viser en gjennomgang Forbrukerombudet har utført.
Norske nettbutikker som selger forbrukerelektronikk følger ikke reglene for opplysninger rundt kredittkjøp, viser en gjennomgang Forbrukerombudet har utført. Bilde: colourbox.com
Trond Heggelund
28. mars 2008 - 08:03

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge reagerer kraftig på utspillet til advokatfirmaet Simonsen og Norsk Videogramforening der de forsøker å true norske internettilbydere til angiveri mot egne kunder.

- I en rettstat er det politi og påtalemyndigheter som etterforsker og tiltaler folk - ikke advokatfullmektiger og teleingeniører, sier Hallstein Bjercke i IKT-Norge.

Bruker såkalte BitTorrent-nettverk

Advokatfirmaet Simonsen har på vegne av Norsk Videogramforening 4. mars sendt ut et brev til en rekke norske internettilbydere.

I brevet påstår advokatfirmaet at en eller flere av abonnentene til nettselskapene har benyttet internettforbindelsen til urettmessig deling av norske filmutgivelser i såkalte BitTorrent-nettverk.

Har lagt ved dokumentasjon

Advokatfoirmaet Simonsen oppfordrer i brevet internettselskapene til å videresende et brev fra dem til den ansvarlige kunde, samt å varsle kunden om at de vil bli stengt ute fra internett dersom de ikke gjør som Simonsen ber om.

Advokatene har også lagt ved dokumentasjon der de mener å kunne knytte IP-adresser opp mot den uautoriserte tilgjengeliggjøringen.

I strid med personopplysningsloven?

- De aller fleste store internettilbyderne i Norge er medlemmer av IKT-Norge og vi kommer til å bistå selskapene så godt vi kan i dette vi mener er et åpenbart urimelig krav fra Simonsen, sier Bjercke.

- Etter vår mening ber Simonsen nettselskapene om å bistå dem i sin private etterforskning av fildelere. Simonsen ber nettselskapene koble personopplysninger om sine kunder på en måte som kan være i strid med personopplysningsloven og i strid med avtalevilkårene mellom nettselskap og kunde. Simonsen ber nettselskapene om hjelp til å innhente tilståelser fra kundene sine slik at de i neste omgang kan saksøkes, sier Bjercke.

Fikk konsesjon til overvåkning

- IKT-Norge er rystet over at et advokatfirma i over et drøyt år har hatt konsesjon til å drive overvåkning av norske internettbrukere. I en rettsstat skal det være politi og påtalemyndigheter som etterforsker og tar ut tiltale i straffbare forhold. - Nettselskapene vil ikke akseptere en rolle som etterforsker og dommer over egne kunders adferd på nett. Å pålegge nettselskapene et slikt ansvar blir det samme som å pålegge en postmann å kontrollere innholdet i alle brev han leverer, sier Bjercke.

- Jeg stiller spørsmålstegn ved om oppdragsgiverne til advokatfirmaet Simonsen i det hele tatt er klar over hvordan selskapet opererer, spør Bjercke.

Utreder om det er lovlig

IKT-Norge arbeider nå med å utrede lovligheten av Simonsens private etterforskning og lovligheten av koble personopplysninger på denne måten.

- Vi er svært opptatt av at personopplysninger om våre medlemmers kunder ikke skal misbrukes. I enkelte av de sakene Simonsen påstår å kunne dokumentere lovbrudd er personopplysningene alt slettet og de vil være umulig å etterprøve, sier Bjercke.

Forsvarer ikke fildeling

IKT-Norge presiserer at de ikke forsvarer ulovelig fildeling. For nettselskapene er det uaktuelt å delta i en prosess som har som mål å undergrave kundenes rettsikkerhet, mener bransjeorganisasjonen.

Teknisk Ukeblad har i morges forsøkt å få kommentarer fra advokatfirmaet Simonsen og Norsk Videogramforening uten å lykkes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.