SAMFUNNPOLITIKK

Vil ha skattelette for investeringer

Industri, industriarbeider, smelteverk
Industri, industriarbeider, smelteverk Bilde: Lionel Vadam/colourbox.com
Trond Gram
31. mars 2008 - 06:52

Det sies at statsråder har gått fra budsjettkonferansen i sinne.

Høyres fiskeriminister Svein Ludvigsen skal ha vært så oppgitt over kutt i sitt departement en gang, at det like godt kunne sorteres under fattigdomspotten.

"Same procedure"

Andre helg i mars ble det kuttet og bevilget i departementene, da de store linjene ble lagt for neste års statsbudsjett på Thornbjørnrud Hotel på Jevnaker.

Dermed var fristen også ute for dem som vil ha sine ønsker inn i budsjettet. Norsk Industri har klare ønsker og sendte brev til finansminister Kristin Halvorsen tidlig i mars hvor de blant annet uttrykte bekymring for at produksjonsutstyret i industrien blir eldre.

Invester eller dø

NHO-organisasjonen vil øke avskrivningssatsen på maskiner fra 20 til 25 prosent, noe som vil store gi lettelser i beskatningen for selskaper som investerer i nytt utstyr. For enkelte bedrifter står valget mellom å investere mer i nytt utstyr eller avvikle virksomheten i Norge. En tilpasning av satsene vil stimulere industrien til å investere mer.

– Skal produksjonsindustrien bite seg fast i Norge, må de rasjonalisere og strømlinjeforme. Da kreves det mer kapitaltung industri, men avskrivningssatsene har ligget fast siden 1992, sier Knut Sunde, direktør i Norsk Industri.

Han viser til at land som blant annet Sverige, Tyskland, Danmark og Storbritannia har satser som er høyere enn de norske.

I forkant teknologisk

– Da det begynte å gå dårlig i Tyskland, jekket de opp avskrivningssatsene fra 20 til 30 prosent, forteller Sunde, og legger til at det samme gjorde George Bush nylig i USA.

Norsk Industri får støtte fra Fellesforbundet, som mener at økte avskrivningssatser vil være et viktig bidrag for å sikre at norsk industri forblir konkurransedyktig.

– For at vi skal ha industri i Norge som er best, må vi ligge i forkant teknologisk. Da må vi ha bedre vilkår for avskriving av maskiner, sier Norvald Mo i Fellesforbundet.

Var valgkampsak

Men om de får gjennomslag, er en helt annen skål. Norsk Industri har hatt høyere avskrivningssatser på ønskelisten i flere år allerede, uten å få ønsket sitt oppfylt.

– Dette var en av valgkampsakene til SV, og Haga har varslet at satsene må gjennomgås i forbindelse med industrikraftregimet, sier Sunde og viser til at provenytapet heller ikke vil bli stort i 2009.

– Jeg tror vi snakker om rundt 200 millioner i provenyeffekt i 2009 og 1,5 milliarder i 2010, utdyper han.

Vil ha langsiktig kraft

LO-forbundet presser også på for at regjeringen skal komme opp med det lenge varslede systemet for langsiktige kraftkontrakter i industrien.

– Vi håper at dette kan komme på plass før statsbudsjettet. Det er jo egentlig ikke en budsjettsak, siden det ikke er snakk om støtteordninger, sier Norvald Mo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.