KRAFT

Vil ha mer fleksibelt vannkraftsystem

VIKTIG FLEKSIBILITET: Det er viktig at vannkraftprodusentene ikke pålegges for mange begrensninger, mener Brukseierforeningenes fagforum.
VIKTIG FLEKSIBILITET: Det er viktig at vannkraftprodusentene ikke pålegges for mange begrensninger, mener Brukseierforeningenes fagforum. Bilde: E-CO Energi
Øyvind LieØyvind Lie
7. jan. 2011 - 07:11

I årene som kommer skal svært mange vannkraftkonsesjoner revideres, og konsesjonærene ønsker ikke strengere begrensninger på kraftproduksjonen.

– BFF anser det som kritisk for sentrale samfunnsinteresser at den eksisterende reguleringsevnen ikke beskrankes. Vi forventer derfor at dette tillegges betydelig vekt i alle relevante forvaltningsavgjørelser, skrev forumet i et brev til OED i desember.

BFF er en møteplass for ledeme av landets brukseierforeninger og arbeider for å ivareta konsesjonærenes interesser i spørsmål om rammebetingelser for vannkraftproduksjon.

Les også: 19 år uten konsesjon

Balanserer systemet

Forumet viser til at klimaforliket, fornybardirektivet og el-sertifikater gir høye ambisjoner for utviklingen av mer fornybar energiproduksjon.

– Planer om innfasing av store mengder ikke-regulerbar vindkraft på land og offshore i kraftsystemet sammen med en økende andel uregulerbar småkraft vil gi økt betydning av regulerbarhet for å balansere forbruk og produksjon, påpekes det i brevet.

Les også: Frykter norsk natur ofres for klima

Viktig vanndirektiv

BFF forventer at naturmangfoldloven og EUs vanndirektiv gir økt oppmerksomhet til lokalt miljø og forventninger om kompenserende tiltak i form av restriksjoner på vanndisponeringen.

– Det blir svært avgjørende for utviklingen av det norske produksjonssystemet at slike eventuelle restriksjoner blir grundig avveid mot de store verdiene som ligger i dagens produksjonssystem. BFF vil derfor understreke at dagens fleksible vannkraftproduksjon vil bli særlig verdifull i den framtidige energiforsyningen, heter det i brevet.

Les også: Krever nye miljøkrav for eldre kraftverk

Unødvendige restriksjoner

Målet om innfasing av store mengder ikke-regulerbar kraft forutsetter ifølge BFF at vannkraftmagasinene beholder størst mulig manøvreringsfrihet, og skånes for “kostnadskrevende og unødvendige restriksjoner”.

Forumet mener det er viktig å veie tap av de store positive klimaeffekter som ligger i systemstøtten fra eksisterende magasinkraftverk opp mot lokale miljøverdier.

– Magasinert vannkraft lar seg ikke lett erstatte ved nye fornybare prosjekter, og de nye inngrep som må foretas for å erstatte tapt vannkraftproduksjon kan gi nye store lokale miljøkonsekvenser, påpekes det i brevet.

Et fleksibelt kraftsystem med tilstrekkelig manøvreringsfrihet er også viktig for å møte utfordringene knyttet til forventede klimaendringer, slår forumet fast.

Flomdempende

Et godt reguleringsregime er også avgjørende for å kunne håndtere flomsituasjoner. Reguleringsforeningens erfaringer fra flommene på Østlandet våren 1995, høsten 2000 og sommeren 2007 er at manøvreringsreglementet ikke bør sette for mange begrensninger. Det vanskeliggjør arbeidet med å håndtere flommen på en best mulig måte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Våren 2008 førte store snømengder på Østlandet til at så å si alle store regulanter måtte søke om dispensasjonssøknader. Det mener BFF burde være unødvendig.

– BFF mener generelt at manøvreringsbestemmelsene bør utformes slik at de fleste tilsigssituasjoner skal kunne håndteres innenfor det gjeldende reglementet. Dette forutsetter at reglementene gir tilstrekkelig manøvreringsfrihet, påpeker BFF i brevet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.