KRAFT

Vil ha høyere strømpris på luksusforbruk

SVs energipolitiske talsmann, Snorre Valen, er lei av prisforskjellene på strøm i Norge.
SVs energipolitiske talsmann, Snorre Valen, er lei av prisforskjellene på strøm i Norge. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Jannicke Nilsen
26. feb. 2010 - 13:06

Galopperende strømpriser gir store utslag på prisforskjellene på strøm i Norge.

Sosialistisk Venstreparti har oppskriften klar for hvordan strømforbruket kan reduseres, og får støtte av regjeringskollega SP.

To-prissystem

– SV vil innføre et to-prissystem for vanlig strømforbruk kontra luksusforbruk. Du skal ikke betale like mye for å koke opp vann som det koster å varme opp badebassenget, sier SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen til Teknisk Ukeblad.

Valen mener det er mulig å innføre et slikt system i dag, fordi teknologiutviklingen på området har kommet langt de siste årene.

Teknisk mulig

– Med ny teknologi er det stadig lettere å lage modeller for dette. Nå koster det mindre for noen å varme opp oppkjørselen i Oslo enn det koster vanlige folk i Nord-Trøndelag å koke opp vann, sier Valen.

Han viser til at land i Europa har kommet lenger når det kommer til styring av forbruk. Det kommer blant annet intelligente apparater på markedet, som for eksempel komfyrer, som muliggjør et skille for hva slags forbruk du betaler for.

Valen mener den enkleste måten å gjøre det på er å sette pris på strømmen ut ifra hvor stor bolig man har.

– Da kan man bestemme på forhånd hvor mye strøm man har behov for, sier Valen.

SV og SP enige

Senterpartiet er enige i at luksusforbruk skal koste mer enn vanlig forbruk.

- Dette gleder meg å høre. Vi har hatt dette programfestet i lang tid, nettopp ut i fra tanken om at ulike typer forbruk bør ha ulik pris. Det gjelder både luksusforbruk utover normalforbruk, og det som for eksempel går på fritidseiendommer, sier Sande.

Alle strømforbrukere skal få innstallert nye automatiske strømmålere, som gjør det mulig å lese av hvor mye strøm man til enhvert tid bruker og hva den koster til ulike tider på døgnet.

- Innføringen av toveiskommunikasjonen i alle husholdninger aktualiserer spørsmålet om denne typen tenkning, mener Sande.

Ap sier nei

Enigheten i regjeringen stopper imidlertid der. Arbeiderpartiets Per Rune Henriksen i energi- og miljøkomiteen er lunken til to priser på strøm.

- Det blir i utgangspunktet for enkelt å si at luksusforbruk skal koste mer, for definisjonen av luksus kan være ganske problematisk. Hvordan skal du skille mellom oppvarming av en innkjørsel og oppvarming av badegulvet til bevegelseshemmede? Det er ikke noe jeg har spesielt stor entusiasme for i dag, sier Henriksen.

- Lovlig vare

Fremskrittspartiet trekker fram at strøm er en lovlig vare, og at SVs tankegang heller bærer preg av jakt på en syndebukk for høye strømpriser.

- Det er ikke mangel på energi i Norge. Det vi mangler er evnen til å omgjøre energi til elektrisitet. Regjeringen bygger småkraftverk, ja, men det er på tross av regjeringen og ikke på grunn av politikken den fører. Store vannkraftprosjekter har fått avslag, og de problemene vi ser nå har oppstått fordi markedet ikke får lov til å fungere på en normal måte, sier Frps energitalsmann Ketil Solvik-Olsen.

Vil ha pristak

SV at myndighetene griper inn og innfører bestemmelser for hvordan vannmagasin skal forvaltes.

- Nå tømmer kraftselskapene magasinene om høsten for å tjene penger, så er det ingenting igjen når sprengkulden kommer. Vi må få mindre profitthensyn i forvaltningen av vannmagasinene.

SV mener også liberaliseringen av energiloven i 1992 har mye av skylden for de store prisforskjellene, og vil også innføre et pristak mellom de ulike prisområdene.

- Det at markedet styrer strømprisen og bare det alene, fører til urettferdig høye strømpriser for vanlige folk og industrien i ulike deler av landet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.