BYGG

Vil ha fart på energioptimalisering

FORSVINNENDE FÅ: - Både vi og våre konkurrenter har mange eksmpler på at vi har redusert energibruken i eksistrende bygg med opp til 40 prosent. Men det er forsvinnende få tilfeller av den totale bygningsmassen, sier adm. dir. Runar Hansesætre i Schneider
FORSVINNENDE FÅ: - Både vi og våre konkurrenter har mange eksmpler på at vi har redusert energibruken i eksistrende bygg med opp til 40 prosent. Men det er forsvinnende få tilfeller av den totale bygningsmassen, sier adm. dir. Runar Hansesætre i Schneider Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
28. okt. 2010 - 16:07

– Mange har nå erkjent at vi må ta grep i eksisterende bygg for å få ned energibruken i bygningsmassen. Spørsmålet er om myndighetene evner å ta grep, sier Runar Hansesætre, administrerende direktør i Schneider Electric.

Han har nå kalt inn en gruppe konkurrenter, politikere og interesseorganisasjoner til et arbeidsmøte der målet er å komme frem til konkrete forslag og innspill til myndighetene for hvordan målene i Arnstadutvalgets rapport realiseres.

Gå foran

Hansesætre mener det offentlige må gå foran og sette i verk tiltak i sine bygg.

– Vi ser at det begynner å komme, Undervisningsbygg i Oslo stiller nå energikrav. Også private begynner langsomt å stille krav, i Oslo er mye av de næringslokalene som står ledige de dårligste byggene rent energimessig.

– Overfor kommunene er det dessverre ikke enkelt å få dem til å se investering og drift samlet. Jeg tror det ville fått ganske kraftig effekt i markedet om det offentlige gikk foran og påla seg selv å stille strenge krav som leietaker, sier Hansesætre som ønsker seg et energioptimaliseringsprogram for offentlige bygg.

Selvkritikk

– Vi må erkjenne at vi har ikke lagt nok ressurser inn i energioptimalisering overfor kundene våre. For næringsbygg har verken produsent eller installatør har nok kapasitet. Vår bransje står nok noe tilbake for andre bransjer i år selge return og investment, erkjenner Hansesætre.

Han sier en av hensiktene med møtet som skal finne sted på Gardermoen 3. november, med både Eli Arnstad og statssekretær Dag-Henrik Sandbakken skal holde innlegg, er å finne tiltak som setter fart i prosessen.

– Det er ikke snakk om å finne nye tekniske løsninger, de har vi allerede på plass. Vi må se på hva vi selv kan gjøre og vi må se på hva myndighetene kan gjøre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.