KARRIERE

Vil ha eget energiuniversitet i Norge

Foreslår at gamle NTH skilles fra NTNU og gjenoppstår som energiuniversitet.

Dilek Ayhan, daglig leder i Alarga, mener at Norge må bli bedre på å profilere seg i verden ved å spisse sin kompetanse når det gjelder energi. FOTO: Maria Amelie
Dilek Ayhan, daglig leder i Alarga, mener at Norge må bli bedre på å profilere seg i verden ved å spisse sin kompetanse når det gjelder energi. FOTO: Maria Amelie Bilde: Maria Amelie
18. okt. 2012 - 10:37

– Å "skille" NTH ut igjen fra NTNU for å lage et eget energiuniversitet er bare et råd. Jeg er ikke opptatt av organiseringsformen. Det viktigste er at Norges ingeniørkompetanse på petroleum og energi er blant det beste i verden. Vi bør rendyrke energifagene, bygge broer mellom de beste miljøene og skape et energiuniversitet i verdensklasse. Men våre universiteter er ikke engang blant de 200 beste i verden, sier lederen for Alarga, Dilek Ayhan.

Les også: Norske universiteter dårligst i Norden

Hun sier at Norge profilerer seg for lite i utlandet. Det skal også mye til for at utenlandske toppstudenter ønsker seg til Norge:

– Vi klarer ikke å være spisse på hva vi er gode på, i stedet er vi altfor generelle. Hvis vi hadde fokusert på å bygge opp et universitet med fokus på det brede spekteret av energifagene, ville vi tiltrukket oss de beste forskerne og studentene fra hele verden, sier Ayhan.

Les også: 

– Bruk oljepenger på utdanning

Her er studentenes drømmejobber  

Bygge opp energiuniversitet

Gjennom å bygge opp forskningsmiljøene i et energiuniversitet vil det ifølge Ayhan vært lettere å trekke inn næringslivet.

– Privat sektor vil høyst sansynlig også være mer interessert i å investere penger hvis de ser konkret hva de går til, sier Ayhan.

Hun har stor tro på Norge som en sentral aktør og hub for talenter som ønsker å gjøre karriere innenfor det globale energimarkedet.

På konferansen Oslo Global Mobility Forum i dag, skal hun ha et foredrag sammen med tidligere leder i Microsoft, og nå rådgiver og styremedlem, Silvija Seres. Tema er hvordan Norge kan bli mer sexy for utenlandske arbeidsgivere. Selskapet Alarga, som Ayhan leder, hjelper selskaper og organisasjoner med å tiltrekke, beholde og videreutvikle interkulturelt talent.

Ayhan: – De dyktigste drar sin vei

BI-rektoren: – Norske studenter bør internasjonaliseres

Bør være mer enn energi

– Hadde energiutfordringene handlet utelukkende om teknologi, ville det kanskje gått an å skape et eget energiuniversitet. Men energiproblemet handler i like stor grad om juridiske, økonomiske, etiske og politiske spørsmål, sier Anders Elverhøi.

Han er forskningsdekan ved Universitet i Oslo, og professor i miljø, hydrologi og naturkatastrofer.

– Vi trenger ikke bare teknologiutvikling når det gjelder energi, men også utvikling av et kreativt mangfold mellom ulike fagdisipliner, sier Elverhøi.

Les også:

Millioner til energiforskning

Unge vil jobbe med fornybar energi  

Sivilingeniør-studentene får i snitt 1,67 jobbtilbud  

De vil hjelpe norsk teknologi ut i verden

Her lønner utdanningen seg mest  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.