OLJE OG GASS

Vil ha debatt om Statoil-fusjonen

ØNSKER DEBATT: Høyre-leder Erna Solberg vil diskutere Statoils rolle på norsk sokkel.
ØNSKER DEBATT: Høyre-leder Erna Solberg vil diskutere Statoils rolle på norsk sokkel. Bilde: Bjørn H Stuedal / NPF

Under årets Oljeindustripolitiske seminar i Sandefjord var mange opptatt av Statoils dominerende posisjon på norsk sokkel. Nå håper Høyre-leder Erna Solberg at regjeringen er villig til å åpne for en diskusjon om virkningene av fusjonen mellom Statoil og Hydros olje- og gassdivisjon.

– I 2007 sendte vi 29 konkrete spørsmål til Jens Stoltenberg og regjeringen om uheldige virkninger som følge av fusjonen. Vi har ennå ikke fått svar, sier Solberg til Teknisk Ukeblad.

Helge Lund: Forsvarer Statoils dominans

Advarte på forhånd

Høyre og de andre opposisjonspartiene advarte mot at fusjonen mellom Statoil og Hydros olje- og gassdivisjon kunne skape store utfordringer for norsk petroleumsvirksomhet når det gjelder mangfold og konkurranse på sokkelen. Mens vi tidligere hadde hatt to store uavhengige aktører, ble det bare ett stort oljeselskap som står for 70 prosent av produksjonen på norsk sokkel.

Solberg sier det har vært veldig lite diskusjon om virkningene av fusjonen. Hun mener debatten vil styrke Statoil.

– Når temaet kommer opp blir Statoil selv opptatt av å vise at det ikke er negative effekter knyttet til den dominerende posisjonen til selskapet. Men foreløpig har ikke regjeringen ville stille noen kritiske spørsmål, slår hun fast.

Ptil: Ptil: – Fusjonen har gitt Statoil utfordringer

Signaleffekten

– Hva slags negative effekter er det du vil se på?

– Det er ikke en enkeltting vi vil diskutere. Men vi vil at eventuelle negative utslag fusjonen kan ha gitt og hvordan vi kan motvirke dem. Blant annet kan det være en imageutfordring for norsk sokkel å ha et statlig selskap i en så dominerende posisjon. Det er viktig at andre aktører ikke oppfatter dette som at Statoil forfordeles.

Les også: – Sett Statoil fri

Marginale felt må prioriteres

Høyre har også vært tydelige på at Petoro og Oljedirektoratet bør styrkes.

– Dette tror jeg er nødvendig for å sikre at det blir gjort alternative faglige utredninger som kan utfordre Statoil. Det er veldig viktig at myndighetene har mulighet til å sikre at vurderingene av ressursutnyttelsen på marginale felt er grundige og ivaretar Norges interesser.

Professor: – Styrk Ptil før ulykkene skjer

Les også:

Sikkerhet på sokkelen: – Lytt mer til de ansatte

– Statoil har for mange jern i ilden

Lover at Statoil skal lære av sine feil

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.