KRAFT

Vil granske Nord Pool Spot

TRANSPARENT: Kommunikasjonsdirektør Siw Hauge er ikke enig i kritikken. - Nord Pool Spot er den mest transparente børsen i Europa, mener hun.
TRANSPARENT: Kommunikasjonsdirektør Siw Hauge er ikke enig i kritikken. - Nord Pool Spot er den mest transparente børsen i Europa, mener hun. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
25. mars 2010 - 11:32
Vis mer

Vinterens ekstreme prisnivåer har satt den nordiske kraftbørsen på dagsorden i Sverige. Nord Pool Spot har av svenske E24 blitt kaldt en Kalle Anka-børs. Andre har forslått andregangsauksjon og pristak.Vanskelig å oppdage prismanipulasjon

– De høye strømprisene i vinter har skapt et opprør i Sverige. Alle som kjøper el har vært opprørte over den ekstreme prissituasjonen. Mens kraftprodusentene har lagt skylden på kulden og atomkraften, sier Thomas Tangerås. Han er sjef for forskningsprogrammet Elmarkedets økonomi ved Institutt for Næringslivsforskning i Sverige.

Tangerås er kritisk til hvordan kraftbørsen fungerer i dag. Data om prissettingen ved Nord Pool er ikke tilgjengelige for utenforstående,

– Det er viktig å kunne granske hvordan budgivingen foregår og hvordan prisene blir satt, slik det er i dag er det vanskelig å oppdage eventuelle misbruk av markedsmakt.– Må kunne granskes

Tangerås har i en ny forskningsoversikt gransket de siste studiene av prisene på den nordiske kraftbørsen, Nord Pool.

– Studiene vi har undersøkt viser at det er lite belegg for å hevde at det foregår noe grov og systematisk utøvelse av markedsmakt. Nord Pools systempris avviker lite fra hva som er forenlig med et velfungerende marked, sier forskeren, som likevel ikke er fornøyd:

– Nord Pool Spot sier at de gransker selv om alt ser bra ut. Poenget er at Nord Pool ikke er en uavhengig aktør. Det kan godt stemme at konkurransen fungerer, men når de som sier det ikke er uavhengige så oppstår det et problem.

Tangerås har oppfordret Nordisk Råd til å ta opp spørsmålet om prissetting på det nordiske energimarkedet på regjeringsnivå.Mest transparent

Hos Nord Pool Spot på Lysaker er det full aktivitet. Klokken er 12 og i løpet av den neste timen skal prisene for det neste døgnet settes. Budene kommer inn.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi vil påstå at vi er den mest transparente kraftbørsen i Europa, sier kommunikasjonsdirektør i Nord Pool Spot, Siw Hauge. Hun vier til at Nord Pool Spot har undersøkt hva som er praksis i Frankrike, Sveits, Tyskland, Nederland, Belgia og Spania.

– Ingen børs gir mer informasjon om forhold som påvirker prisene enn Nord Pool Spot. I tillegg til daglig prisinformasjon, har vi omfattende informasjon om produksjon, forbruk, prognoser, vedlikehold og andre avbrudd i anleggene.Myndighetene kan kontrollere

– Men dere gir ingen informasjon om prissettingen?

– Jo, vi informerer om priser hver dag, og publiserer aggregerte buddata to dager etter auksjonen. Vi har en avdeling for markedsovervåking som følger med på om det skjer brudd på Nord Pool Spots regler. De melder mulige lovbrudd videre til myndighetene, som når som helst kan be Nord Pool Spot om informasjon og få full innsikt i relevant data. Det er konkurransemyndighetenes oppgave å påse at det ikke skjer misbruk av markedsmakt, sier Hauge, som understreker at det ikke er så enkelt å gi informasjon om prissettingen til forskere.

– Nei, men markedsmyndighetene melder mulige lovbrudd videre til myndighetene, som kan når som helst be Nord Pool Spot om informasjon og få full innsikt i relevant data. Det er Konkurransetilsynet oppgave å påse at det ikke skjer misbruk av markedsmakt, sier Hauge.

– Vi opplever at mange som har henvendt seg til oss, har hatt bindinger til selskaper som er aktører på kraftbørsen. Dette er fortrolig informasjon som vi ikke kan gi til alle. Ved å gi ut sensitiv informasjon om enkeltaktørers budgivning, kan man øke faren for markedsmanipulasjon.

Kraftbørsen vil i sitt neste møte med sitt eget rådgivende organ, Nord Pool Spot Customer Advisory Board ta opp temaet transparens.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.