OLJE OG GASS

Vil gjøre Brasil renere

Mange selskaper har vist interesse for et samarbeid, men i første omgang prioriterer vi den jobben vi nå skal gjøre på brasiliansk sokkel, og så får tiden vise», sier styreformann Stig Keller (til høyre) og salgssjef Tom P. Sævik i Nature Group/Nature Oil and Gas.
Mange selskaper har vist interesse for et samarbeid, men i første omgang prioriterer vi den jobben vi nå skal gjøre på brasiliansk sokkel, og så får tiden vise», sier styreformann Stig Keller (til høyre) og salgssjef Tom P. Sævik i Nature Group/Nature Oil and Gas.Bilde: Runa Tierno
Runa Hestmann Tierno
8. nov. 2011 - 13:05

Fakta om teknologien:

Thermtech

Thermomechanical cuttings cleaner: Enheter som behandler det solide boreavfallet, såkalt borekaks, på land eller offshore.

Ved hjelp av friksjonsbasert fordampingsteknologi separeres faste stoffer fra flytende slik at borevæske kan gjenbrukes, og sand og vann kan håndteres separat eller dumpes på havet.

Nature Group

Compact treatment unit: Mobile og spesialtilpassede container-enheter til rensing av vannet som brukes i ulike prosesser i olje- og gassnæringen, ved hjelp av patenterte, miljøvennlige kjemikalier som selskapet selv har utviklet.

Renser blant annet avløpsvann og såkalt slop-vann, vaskevannet fra rensing av tanker på blant annet tankskip.

RIO DE JANEIRO: Nature Group og Thermtech var blant de over 40 norske selskapene som deltok på oljeteknologimessen OTC i Rio de Janeiro nylig.

Begge ønsker innpass på det brasilianske markedet med sin norsk-utviklede teknologi for rensing av avfallsstoffer fra oljenæringen.

Mens Nature Group står bak en teknologi som renser vann fra ulike prosesser offshore, har Thermtech utviklet en metode for å skille vann og olje fra de faste stoffene i boreavfall.Døråpner

Nylig sikret Nature Group en kontrakt med et av verdens største oljeselskaper, om en jobb på en FPSO utenfor Macae.

– Brasil er helt klart et marked i modning,og dette er en mulighet til å vise hva vi står for. Kontrakten har en varighet på fire måneder, og vi skal levere en komplett tjeneste, det vil si både utstyr, personell og rensekjemikalier. Dette skal brukes til å rense omlag 50.000 m 3 oljeavfall, hvorav 15 000 m 3 råolje skal gjenvinnes, i denne firemånedersperioden. Forhåpentligvis kommer dette utstyret aldri tilbake til Norge, sier styreformann i Nature Group/Nature Oil and Gas AS, Stig Keller.

Han vil ikke avsløre hvor mye kontrakten er verdt og heller ikke hvilket hvilket selskap som er oppdragsgiver, men kontrakten er utvilsomt av stor verdi, og den bidrar til å åpne dørene til brasiliansk sokkel.Thermtech-teknologien for rensing av borekaks ble under OTC-messen betegnet som «den eneste som både møter miljøkrav og som kan benyttes offshore». Foto: Thermtech
Thermtech-teknologien for rensing av borekaks ble under OTC-messen betegnet som «den eneste som både møter miljøkrav og som kan benyttes offshore». Foto: Thermtech Thermtech

Gjenbruk

Thermtech-teknologien for rensing av borekaks ble under OTC-messen betegnet som «den eneste som både møter miljøkrav og som kan benyttes offshore».

– Vi ser et stort potensial i Brasil, særlig innen dypvannsboring, der store mengder avfall kommer opp av borehullene. Økt fokus på miljø og stadig strengere lovgivning bidrar også til at vi tror på vekst. Dessuten er det både kostnader og risikoer forbundet med det å transportere avfallet tilbake til renseanlegg på land, slik mange gjør her. Vi kan gjøre dette offshore, der avfallet skapes, dermed kan borevæsken brukes om igjen, mens vann og sand kan dumpes i havet igjen etter rensing, sier administrerende direktør Paul Handgraaf i Thermtech.

Thermtech har i dag 36 såkalte TCC-enheter i drift verden rundt. Oljeserviceselskaper som Haliburton og Baker Hughes er blant dem som bruker teknologien som Thermtech kaller «Thermomechanical cuttings cleaner». I Brasil er det foreløpig ingen som benytter selskapets løsninger.

– Det kommer. Miljøhensyn vektlegges stadig tyngre, også her. Vi tilbyr en løsning som gjør det mulig å spare penger og samtidig ta vare på miljøet, sier Handgraaf.Både Thermtech og Nature Group vurderer fortløpende hvordan de skal få en fot innenfor på det brasilianske markedet. Kravene til lokalt innhold er strenge i Brasil, og mye handler derfor om å finne den rette samarbeidspartneren. «Vi er i dialog med Petrobras, og da hjelper det å ha gode referanser i hele verden. Selskaper som Exxon og BP bruker allerede vår teknologi, sier administrerende direktør Paul Handgraaf i bergensbaserte Thermtech. Foto: Runa H. Tierno
Både Thermtech og Nature Group vurderer fortløpende hvordan de skal få en fot innenfor på det brasilianske markedet. Kravene til lokalt innhold er strenge i Brasil, og mye handler derfor om å finne den rette samarbeidspartneren. «Vi er i dialog med Petrobras, og da hjelper det å ha gode referanser i hele verden. Selskaper som Exxon og BP bruker allerede vår teknologi, sier administrerende direktør Paul Handgraaf i bergensbaserte Thermtech. Foto: Runa H. Tierno Runa H. Tierno

Patenterte kjemikalier

Interessen for Nature Groups renseteknologi var også stor under OTC-messen, som i år ble arrangert utenfor USA for aller første gang.

Teknologien, både den mobile løsningen, «compact treatment unit», og kjemikaliene som brukes i prosessen, ble utviklet av Stig Keller og kolleger ved Universitetet i Stavanger på 1990-tallet.

– I utgangspunktet kan vi rense de fleste vannfraksjoner, og normalt ligger renset vann ut på 1-5 ppm olje i vann. Siden vi kan gjøre dette offshore kan kunden spare opp imot 50 prosent av kostnadene de bruker på å frakte avfallet til land, sier salgssjef Tom P. Sævik i Nature Group/Nature Oil and Gas.

På Tyrihans og Ormen Lange

I 2010 renset Nature Group 350.000 m3 vann, og selskapet har anlegg både i Tananger, Rotterdam og Gibraltar.

Statoil bruker i dag Nature Groups løsninger på Trancocean Arctic på Tyrihans-feltet. Shell bruker teknologien på Seadrill’s boreskip West Navigator på Ormen Lange.

– Miljøhensyn er noe som opptar stadig flere. Det er selvsagt bra for oss. Kravene blir strengere, og tidligere har miljøteknologi vært en kostnad for operatøren. Vår teknologi tjener både miljøet og operatøren, sier Stig Keller.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.