KLIMA

Vil forby klimamanipulering

Forskning på klimamanipuleringer bør forbli i teorien, mener teknologiorganisasjon.

SOLBESKYTTELSE: Skip som spyr ut skyer med partikler for å øke refleksjonen av solstråler er ett av mange forslag til klimamanipulering.
SOLBESKYTTELSE: Skip som spyr ut skyer med partikler for å øke refleksjonen av solstråler er ett av mange forslag til klimamanipulering. Bilde: Simen Håkonsen
17. okt. 2012 - 15:22

 

– Geo-engineering bør bli forbudt. Forskere som raskt vil senke temperaturen på jordkloden, bør forske på teorien med sine datamaskiner, i stedet for i virkeligheten, sier Silvia Ribeiro, direktør for ETC-group i Sør-Amerika.

– Ikke science fiction

ETC Group er en internasjonal organisasjon som jobber med å overvåke teknologiens påvirkning på mennesker og natur.

Ribeiro besøkte Oslo i forbindelse med seminaret Kan teknologi redde oss ut av klima- og matkrisa i regi av Polyteknisk forening og organisasjonen Forum for utvikling og miljø, ForUM.

Ifølge henne vet samfunnet for lite til å håndtere og eksperimentere med geo-engineering.

– Geo-engineering er ikke science fiction. Allerede under Vietnam-krigen på 70-tallet ble klimamanipulering brukt som våpen for å skape flom og ødelegge risavlinger. Å framskynde algevekst i havet for å øke opptaket av CO2 har funnet sted siden 2000-tallet, sier Ribeiro.

Les også:

Norge kan få verdens største klimasenter  

Bygger verdens største svømmebasseng  

Ukjente konsekvenser

Ribeiro legger vekt på at risikoen ved klimamanipulering er ukjent. I verste fall kan det få fatale konsekvenser som ikke lar seg reversere.

Ideer som har vært diskutert er å fjerne skyer, stoppe sollys ved å lage store speil i verdensrommet eller gjøre ørkenområder hvite for å reflektere mer sollys.

– Selv om man tester slike løsninger i småskala, vil det ikke gi et godt nok bilde av hvordan påvirkningene vil bli i stor skala. Derfor er det nødvendig med mer diskusjon og opplysning før det blir tillatt å gjennomføre slike forsøk, sier Ribeiro.

ETC-group gjorde et forsøk på samle oversikt over forskningsprosjekter knyttet til geo-engineering. Det viser seg at det finnes opptil 300 eksperimenter av 10 ulike teknologier innenfor klimamanipulering. Det meste er bare på forskningsstadiet, men forskeren Ribeiro frykter at mye av det kan brukes som våpen i krigføring. ETC Group

Sterk ordbruk

Bjørn Hallvard Samset er forsker II ved Cicero, senter for klimaforskning.

Han er i stor grad enig med Ribeiro, men er ikke bastant.

– I dag er vi hverken klare til, eller ser behov for å manipulere klimaet. Å si at det bør bli forbudt, tror jeg blir for sterk ordbruk. CO2-utslippene vi har drevet med i et par hundre år, er en form for treg geo-engineering. Det samme er uskyldige ting som å male takene i en hel by hvite. Ingen har funnet noe negativt ved det.

Les også:

Her blir ørkenen grønn

Kunnskap fjerner ikke klimatvil  

Mangler regulering

Samset er enig i at store eksperimenter som kan ha en klimaeffekt, ikke bør gjennomføres.

– Muligens bør de aldri gjennomføres. Vi vet at det i prinsippet går an, men vi vet også at de uforutsette konsekvensene kan bli store.

Samset etterlyser et internasjonalt forum for å diskutere og regulere den type forskning, helst snart.

– Det forumet kan spille en viktig rolle den dagen vi innser at vi står overfor såpass store klimaendringer at løsninger som i dag er uspiselige for de aller fleste blir mer attraktive.

Bør diskutere i Norge

Leder for ForUM Andrew Preston sier at ETC-group er en av de få organisasjonene i verden som jobber med slike problemstillinger.

Han finner det oppsiktsvekkende at det ikke finnes regulering av geo-engineering med tanke hvor store virkninger det kan ha på miljø og samfunn.

– Nye teknologiske løsninger spiller en betydelig rolle for utfordringer vi står overfor. Samtidig er det viktig å skille mellom sikker teknologi og teknologi som kan ha store bivirkninger for samfunn og miljø, sier Preston.

Les også:

Det er teknologisk mulig å nå togradersmålet

Vil bleke byer mot global oppvarming

Klimaforskningen tørker inn

Investerte 110 milliarder i elver og sykkelvei  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.