Teknisk Ukeblad har fått tilsendt kopi av informasjon fra Eurocopter som tirsdag ble sendt ut til fem tusen ansatte i oljeindustrien i Storbritannia, vedrørende situasjonen med EC225 Super Puma.
Her kommer det fram at helikopterprodusenten nå etter flere måneders testing føler seg sikre på at de vet hvorfor og hvordan hovedgirboksene i to fullastede EC225-helikoptre havarerte i fjor og tvang dem til å nødlande i Nordsjøen.
Les også: Her gjør vi noe vi ikke kan gjøre i Norge
Restspenninger og korrosjon
Ifølge Eurocopter har de lyktes med å gjenskape akslingbruddet på åtte forskjellige akslinger i testbenk.
Produsenten beskriver den grunnleggende årsaken til å være en spesifikk kombinasjon av faktorer, der de to viktigste er restspenninger og korrosjon.
De to helikoptrene som nødlandet med havarert hovedgirboks (MGB) hadde utmattingssprekk på samme sted i akslingen – i borehull (4 mm diameter) like ved der det koniske tannhjulet er sveiset på akslingen.
Les flere detaljer om akslingen i disse artiklene:
Denne sprekken setter Super Puma på bakken

Travel sommer
Etter det Teknisk Ukeblad erfarer, håper Eurocopter å overbevise luftfartstilsynene i Storbritannia og Norge om å oppheve det eksisterende flyforbudet før sommeren.
Slik kan helikopteret bidra til det som tradisjonelt er en travel tid for oljeindustrien. Og akkurat denne sommeren blir aktivitetsnivået på norsk sokkel skyhøyt. Det skal både bores mye og bygges nye plattformer.
Det finnes ti norskregistrerte EC225:
Åtte hos CHC Helikopter Service (tre sar, to medevac og tre i tilbringertjeneste) og to hos Bristow Norway (sar)
Eurocopter har allerede lagt opp til flere tiltak og begrensninger på EC225 før de settes i tjeneste igjen i Nordsjøen. Dette er koordinert med europeiske luftfartsmyndigheter, Easa, som kommer med et nytt luftdyktighetspåbud («airworthiness directive», AD) for flytypen.
Les også: Girkassa er helikopterets akilleshæl
Tidlig varsel
Blant annet dreier det seg om sanntidsmålinger av vibrasjoner fra MGB-akslingen som kan gi flygerne et tidlig forvarsel.
Tidligere har Eurocopter presentert hums-data fra de to maskinene som nødlandet, som viser at vibrasjonssensorene har fanget opp en kraftig økning i vibrasjonene som startet henholdsvis 6 og 4,5 timer før tap av smøreolje.
Det blir lagt begrensninger på hvor mye motorkraft som kan benyttes. Sammenlignet med AS332 L2 er EC225 LP utstyrt to Turbomeca Makila 2A1 som leverer rundt 15 prosent mer dreiemoment til hovedrotorsystemet enn Super Puma-forgjengeren.
I tillegg vil det kreves hyppigere ikke-destruktiv testing av girboksen mellom flygingene for å avdekke eventuelle sprekkdannelser.
Bransjefolk som TU snakket med på Flyoperativt forum i april, uttrykte imidlertid bekymring for hva dette vil bety for Super Puma-operasjonene og turnaround-tid.
På lengre sikt er planen fortsatt å levere en ny aksling. Det vil si: Nå beskriver Eurocopter den som «delvis redesignet».
Les også:
11 av 12 helikopterulykker i Nordsjøen skjedde i britisk sektor