IT

Vil fjerne personnummeret

AVTRYKK: NORSIS ønsker et ID-kort som i tillegg til all personlig informasjon også skal inneholde fingeravtrykk.
AVTRYKK: NORSIS ønsker et ID-kort som i tillegg til all personlig informasjon også skal inneholde fingeravtrykk. Bilde: Scanpix
24. nov. 2010 - 07:22

Ordningen med et elleve siffer langt personnummer er for sårbart og bør byttes ut med et personlig ID-kort, mener Norsk senter for informasjonssikkerhet.

Må tenke nytt

Christian Meyer i NORSIS mener at ordningen som ble innført i 1964 har utspilt sin rolle og at myndighetene nå må tenke nytt.

NORSIS ønsker et nytt sikkerhetssystem der navn og personnummer ikke er det eneste som skal bekrefte hvem man er.

Fingeravtrykk

NORSIS ønsker isteden et ID-kort som i tillegg til all personlig informasjon også skal inneholde fingeravtrykk, melder NRK.

– Det vil være med på å gjøre dette tryggere, at du handler med rette vedkommende. Det blir litt mer tungvint enn i dag, men i forhold til kostnaden ved all svindel så tror jeg vi er tjent med det, totalt sett, sier Meyer.

– Frislipp

Avdelingsdirektør Leif Aanensen i Datatilsynet er skeptisk til et frislipp av personnummeret. Han mener det vil gi ID-tjuvene enda lettere tilgang.

– Hvis man får et frislipp så vil flere ønske å bruke dette nummeret som sitt kundenummer eller lignende. Dermed kan informasjon som kommer på avveie lett systematiseres. Dette er en fare for den enkelte, mener Aanensen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.