KARRIEREUTDANNING

Vil fjerne ordet "realfag"

NYTT: Hva er realfag? That's the question, ifølge Svein Sjøberg.
NYTT: Hva er realfag? That's the question, ifølge Svein Sjøberg. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
8. apr. 2011 - 07:09

Hva er realfag? Dette enkle spørsmålet er kanskje ikke like enkelt når alt kommer til alt.

Det mener Svein Sjøberg, professor i naturfagdidaktikk ved Universitetet i Oslo.

Skummelt

– Realfagsbegrepet er noe ullent. Jeg vil faktisk si at termen realfag er skummel, sier Sjøberg.

– Hvordan det?

– Ja, hva inkluderer det egentlig? Vet de unge hva realfag er? Det er jo ikke noe fag i skoleverket som heter realfag. Jeg er ikke så sikker på at alle vet hva realfag er. Og da er spørsmålet: Hvordan kan vi forvente at ungdommen vil studere noe de ikke vet hva er?, sier Sjøberg til Teknisk Ukeblad.

Science

Han legger til:

– Vi bør bruke slike merkelapper med en viss forsiktighet.

Professoren viser til at realfag ikke eksisterer som begrep verken i Sverige eller Danmark.I engelsktalende land brukes det mer forståelige og virkelighetsnære begrepet "science", som kan oversettes til vitenskap på norsk.

– Jeg vet ikke om realfag bør kalles vitenskap på norsk. Bedre vil det kanskje være å bruke de ulike fagenes navn. Vi kan kalle det matematikk når det er snakk om matematikk, og ikke bruke begrepet realfag. Det er tydeligere og enklere å forstå, sier Sjøberg.

Superelevene ble færre

Gap

Det er veldokumentert at rekrutteringen til realfagsstudier er forholdsvis lav. Samtidig er frafallet høyt.

Marit Kjærnsli, forsker ved Universitetet i Oslos institutt for lærerutdanning og skoleforskning, er ansvarlig for PISA-undersøkelsen i Norge.

Hun beskriver problematikken slik:

– Mange er interessert i disse fagene. Våre tall viser at en av tre ser for seg et yrke knyttet til naturvitenskap. Men når få går den veien, viser det et gap mellom det å være interessert i naturvitenskap og det å selv velge det, sier Kjærnsli.

– Nordmenn er for sedate og dekadente

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.