BYGG

Rekordfart for rådgivende ingeniører: Omsetningen mer enn doblet på ni år

Voldsom vekst både offentlig og privat.

De seks største rådgivende ingeniørselskapene har hatt en betydelig vekst de siste ni årene.
De seks største rådgivende ingeniørselskapene har hatt en betydelig vekst de siste ni årene. Bilde: Kallestad, Gorm/ Scanpix/ Teknisk Ukeblad
4. sep. 2017 - 05:30

Til tross for store nedganger i en rekke bransjer etter finanskrisen i 2007, finnes det bransjer som har gått mot strømmen. 

En helt ny rapport laget av Oslo Economics, på oppdrag for Teknisk Ukeblad, viser nemlig at de største rådgivende ingeniør-selskapene har mer enn doblet omsetningen sin de siste ni årene. 

I 2015 hadde bransjen en total omsetning på om lag 24 milliarder kroner og sysselsatte 15.500 personer.

Økende medlemsmasse

Fra 2006 til 2015 har bransjen hatt en gjennomsnittlig årlig realvekst på 7 prosent målt i omsetning.

Totale lønnskostnader i bransjen har hatt en gjennomsnittlig realvekst på 9 prosent per år.

– Årsaken til veksten er at det bygges mer, både private bygg og offentlige, store prosjekter. Og der det bygges er det behov for rådgivende ingeniører, sier Ivar Hornstad Kristensen i Tekna. 

Trenden rapporten viser stemmer godt overens med medlemsmassen i fagforeningen. 

– Vi har jo merket det samme. Vi ser at vi har økt vår medlemsmasse i den bransjen, sier Kristensen.

Tall fra rapporten viser at veksten i de største rådgiverselskapene både skyldes oppkjøp og nyansettelser. I løpet av de siste ni årene har de seks største kjøpt opp 107 mindre virksomheter. 

– Det bygges mer på alle hold, både på byggsiden og infrastruktur. Det er nok hovedgrunnen til at bransjen er så etterspurt. I tillegg til det krever stadig flere prosjekter mer teknologisk kunnskap enn før, noe som gir et enda større behov for rådgivende ingeniører enn det har vært tidligere, sier Kristensen. 

Tro på fremtiden

De seks største selskapene i branjsen er Sweco, Norconsult, Multiconsult, Rambøll, Cowi og Asplan Viak.

Administrerende direktør i Sweco, Grete Aspelund, er helt sikker på at rådgivende ingeniører vil fortsette å bli like etterspurte i årene fremover. 

– Det både er og vil være stort behov for dyktige ingeniører som er nysgjerrige på fremtiden, og som vil være med på å skape de gode, bærekraftige løsningene, sier hun.

Som et eksempel på rekrutteringsbehovet for tiden fremover, har Sweco alene et mål om å rekruttere rundt 250 nye medarbeidere i løpet av 2017.

Per Kristian Jacobsen, administrerende direktør i Norconsult.. <i>Foto:  Norconsult.</i>
Per Kristian Jacobsen, administrerende direktør i Norconsult.. Foto:  Norconsult.

Konsernsjef Per Kristian Jacobsen i Norconsult er enig med Aspelund. 

– Det er helt opplagt at valget om å bli rådgivende ingeniør vil være et trygt og godt valg også i fremtiden, sier han. 

Jacobsen viser til at landet vokser, og at så lenge landet vokser, vil rådgivende ingeniører være etterspurt. 

– Oslo er jo en av de hovedstedene i Europa med høyest vekstrate, så behovet kommer til å forbli stort, sier han. 

En annen arbeidshverdag

Til tross for at også Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende ingeniørers forening (RIF), tror på bransjens fremtid, mener hun de rådgivende ingeniørene må forberede seg på en annen arbeidshverdag enn de har i dag i årene fremover.

– Behovet den rådgivende ingeniørers kompetanse vil alltid være der, men denne kompetansen vil bli brukt annerledes i fremtiden, og de rådgivende ingeniør kommer også til å jobbe annerledes, sier hun.

Og utdyper:

Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.. <i>Foto:  Fotograf Nicolas Tourrenc</i>
Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.. Foto:  Fotograf Nicolas Tourrenc

– Særlig i forhold til bruk av ny teknologi, digitalisering, bruk av mega-data, sensorer, kunstig intelligens, 3D-printing og robotisering, vil vi se en spennende utvikling. Det kommer til å endre måten hele næringen jobber på, og  særlig rådgiverbransjen. Jeg tror fortsatt fremtidens rådgivende ingeniører må fokusere på fag, men evnen til å utnytte ny teknologi og evnen til å samarbeide, vil bli mye viktigere fremover. Dessuten holder det ikke å kun å effektivisere og digitalisere eksisterende arbeidsprosesser. Bransjen må kontinuerlig tørre å utfordre sine egne arbeidsprosesser og forretningsmodeller gjennom testing og utprøving av piloter, sier Hansteen.

Forventer stor etterspørsel

En av tingene som skiller rådgivende ingeniører fra mange av de andre faggrenene er muligheten til å jobbe på tvers av alle bransjer. 

Trond Markussen i Nito mener det vil bli ekstra stort behov for rådgivende ingeniører innenfor bygg og miljø de kommende årene. 

– Det aller viktigste som rådgivende ingeniør er å passe på å ha den kompetansen som etterspørres. Fagområder som klima og miljø, som blir viktigere og viktigere, regner jeg med det vil være stor etterspørsel etter i årene fremover, sier han. 

– Er det noen sjanse for at rådgivende ingeniører kan få samme knekk som oljeingeniører?

– Man skal være forsiktig med å spå fremtiden. Men aktiviteten i bygg- og anleggsnæringen gjør at alt tyder på at behovet for rådgivende ingeniører vil holde seg høyt, sier han. 

Flere bransjer på vei opp

Trond Markussen i Nito er enig med Hansteen. 

– Roboter, digitalisering og kunstig intelligens vil endre måten vi jobber på. Men det vil på ingen måte gi færre stillinger, det er jo nettopp ingeniører som må til for å utvikle alle disse løsningene, sier han. 

Markussen er helt sikker på at rådgivende ingeniører har en god fremtid i møte med den store utbyggingshyppigheten av både bygg og infrastruktur vi opplever her i landet. Men han mener det økende behovet for ingeniører også gjelder andre bransjer innenfor ingeniøryrket. 

– Ser man på NHOs kompetansebarometer, vil retninger som elektro, bygg, maskin og IKT være svært etterspurte i markedet i årene fremover, sier han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.