OLJE OG GASS

Vil bygge ut på fem år

Ole K. Helgesen, Maiken ReeOle K. Helgesen, Maiken Ree
21. okt. 2011 - 14:31

Kjempefunnet i Nordsjøen skal bygges ut i rekordfart. Ifølge letedirektør Tim Dodson i Statoil vil det mest sannsynlig bli flere plattformer på feltet. Han ser for seg en hovedplattform med flere plattformer tilknyttet.

Aldous/Avaldsnes verdien: Verdi: én til to billioner kroner

Må bli enige

Funnet strekker seg over to lisenser. Statoil er operatør på Aldous Major og Lundin er operatør på Avaldsnes. Nå må de bli enige om utbyggingsløsning og om hve som skal bli operatør for feltet.

–Det er daglig kontakt mellom Statoil og Lundin på alle nivåer i selskapet. Vi sikter mot å få på plass en pre-unitifiseringsavtale i løpet av dette året.

Les også: Like stort som Ekofisk

Oljen på Aldous/Avaldsnes har uvanlig god kvalitet. Sannsynligvis er det Statoils beste reservoarkvalitet på norsk sokkel.
KVALITETSOLJE: Oljen på Aldous/Avaldsnes har uvanlig god kvalitet. Sannsynligvis er det Statoils beste reservoarkvalitet på norsk sokkel. Statoil

Rask utbygging

Begge selskapene ønsker å få produksjonen igang fort.

– Vi mener det er mulig å produsere den første oljen i 2017, og innen 2020 skal vi ha nådd platåproduksjon. Da vil det bli en signifikant produksjonsrate på flere hundre tusen fat olje per dag. Og vi mener levetiden på feltet vil være over 30 år, sier Dodson.

Det Norske: Tjener fett på funn

Ulike løsninger

Direktør for leting på norsk sokkel, Gro G. Haatvedt, sier det blir sett på flere ulike utbyggingsløsninger.

– Vi vil ikke kopiere noen utbygginger. VI vil bruke all vår erfaring, teknologi og kompetanse i dette, og tar for eksempel med oss erfaringen med Troll-feltet i dette. Aldous/Avaldsnes har så god sand, og lett og fin olje at det er bedre enn Troll-feltet. Men det er klart at med Troll-feltet som erfaring har vi mye å bidra med i diskusjonen om hvordan vi får bygget ut dette, sier Haatvedt.

Les også: Nytt funn på Aldous Major

Trolig ny infrastruktur

Det har tidligere vært kommunisert at oljen fra Aldous/Avaldsnes kan eksporteres inn til Grane-rørledningen. Men funnet ser ut til å bli for stort til å ta i bruk eksisterende infrastruktur.

– Dette blir stadig større, så det kan komme andre løsninger på eksport av oljen. Men det er for tidlig å si om det blir en selvstendig infrastrukturløsning for eksport av olje, sier Haatvedt.

Les også:

Tror Avaldsnes blir enda større

Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien

Avviser at Statoil har for mye å gjøre

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.