KRAFT

Vil bygge Tysklandskabel med Statnett

FORETREKKER STATNETT: Tennet avkrefter at de har egne planer om et tredje kabelprosjekt mellom Norge og Tyskland.
FORETREKKER STATNETT: Tennet avkrefter at de har egne planer om et tredje kabelprosjekt mellom Norge og Tyskland. Bilde: John Petter Reinertsen/Samfoto
Øyvind LieØyvind Lie
7. mars 2011 - 08:00

Tennet ba i juni i fjor Statnett om nettilknytning for en kabel mellom Norge og Tyskland på om lag 1 600 MW.

Statnett tolket dette som at Tennet ønsket å bygge et eget prosjekt, i tillegg til Nordlink og NorGer-prosjektene som allerede er under planlegging, og avviste derfor at det var nettkapasitet til å bygge kabelen.

I januar ba NVE Tennet klargjøre om prosjektet faktisk var ment som et eget prosjekt, eller om intensjonen var å samarbeide med NorGer eller Nordlink.

Les også: Uavklart NorNed 2-eierskap

Samme løsning

I brevet sitt svarbrev til NVE skriver Tennet at deres prosjekt vil ha samme fysiske løsning som NorGer- og Nordlink-prosjektene, og opplyser at den felles søknaden til NVE fra NorGer og Nordlink derfor også beskriver Tennets kabelprosjekt.

NVE tvang i fjor NorGer og Nordlink til å levere felles søknad om anleggskonsesjon. Statnett og NVE anser det som umulig at begge prosjektene bygges, siden det er for lite kapasitet i nettet. Forbindelsen planlegges å være 1.400 MW.

Eneste forskjell mellom NorGer og Nordlink blir hvem som eier kabelen og får inntektene fra den. Nordlink-prosjektet eies av Statnett. Statnett eier nå også 50 prosent av NorGer, mens Agder Energi, Lyse og sveitsiske EGL eier en sjettedel hver.

Les også: 30 % bort i tap på NorNed

Foretrekker Statnett

Til tross for at Tennets prosjekt vil ha lik fysisk utforming som både NorGer og Nordlink, understreker Tennet en viktig forskjell.

– NorGer-prosjektet er ansett å være en merchant-kabel, noe Tennets prosjekt ikke er, heter det i brevet.

NorNed - kabel mellom Norge og Nederland
– NorGer-prosjektet er ansett å være en merchant-kabel, noe Tennets prosjekt ikke er, heter det i brevet. FORETREKKER STATNETT: Tennet avkrefter at de har egne planer om et tredje kabelprosjekt mellom Norge og Tyskland. Statnett

Uttrykket merchant-kabel viser i praksis til kabler som eies av kraftproduserende selskaper som ikke eier sentralnettet.

Brevet fra Tennet til NVE avsluttes med en setning som må være som musikk i ørene for Statnett.

– Vi ønsker igjen å bekrefte vår vilje til å utvikle dette prosjektet i samarbeid med Statnett som dere tidligere har fastslått er NVEs foretrukne utbyggingsselskap.

Les også: Dyr kabel til Storbritannia

Senker nettleien

Fra 1. januar i fjor ble Tennet eier av Transpower, som tidligere var en del av energiselskapet Eon. Dette er årsaken til at Tennet involverer seg i kabelbygging også fra Tyskland. Fra før eier Tennet og Statnett halvparten hver av NorNed-kabelen.

Tidligere energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og OED har gjentatte ganger gitt uttrykk for at de foretrekker Statnett som utbygger av nye utenlandskabler.

OED påpeker at med Statnett som eier går inntektene direkte til senking av nettleia og til utbygging av nye prosjekter i sentralnettet.

Hvis Lyse og Agder Energi kommer inn på eiersiden, vil overskuddet gå til deres eiere. Lyse er eid av 16 kommuner i Rogaland, mens Agder Energi eies av kommunene på Agder (54,5 prosent) og Statkraft (45,5 prosent).

Les også: OED foretrekker Nordlink framfor NorGer

Les også: Mindre kraftsløsing på NorNed

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.