Gassprisen har rast siden finanskrisen på grunn av fallende etterspørsel sammen med økt tilbud på grunn av skifergassrevolusjonen og økt LNG-produksjon i Midtøsten.
– Gassbildet har endret seg vesentlig det siste året. Det ser ut som om gassprisen har løsrevet seg fra oljeprisen. Derfor må selskapene revurdere sine produksjonsplaner, sier Nyland til Teknisk Ukeblad.
Gass til økt utvinning
Hun oppfordrer olje- og gassprodusentene til å vurdere å enten holde igjen gassproduksjonen eller reinjisere gassen i oljefelt.
– Med dagens priser på gass kan det være fornuftig å bruke mer av gassen til å øke produksjonen av olje. Dette kan gi både Staten og selskapene høyere inntekter. Og gassen vil ikke gå tapt. Den kan hentes opp igjen etter når markedsforholdene tilsier det. Det blir som å ha penger i banken, sier Nyland.
Store muligheter
Gassinjeksjon kan øke oljeproduksjonen vesentlig.
– Vi anslår at gassinjeksjon kan øke produksjonen på norsk sokkel med 260 millioner standard kubikkmeter. Dette tilsvarer to Heidrun-felt.
Trege produsenter
På dagens presentasjon av Sokkelåret 2009 kritiserte Nyland rettighetshaverne på sokkelen for å være for trege til å ta beslutninger som kan øke oljeproduksjonen.
– Oljeproduksjonen faller fortsatt, og det haster med å ta et krafttak for å få opp oljeressursene i de store feltene. Med dagens planer blir 54 prosent av oljen liggende igjen i feltene. Hvis ikke selskapene klarer å ta de nødvendige beslutningene, vil økonomisk lønnsomme ressurser gå tapt. Kun én prosents økt utvinningsgrad kan gi samfunnet netto inntekter på 100-150 milliarder kroner.
Vil premiere handling
Nyland sier at man i dag ligger langt etter prognosene direktoratet hadde for økt oljeutvinning (IOR).
–Hva kan dere gjøre for å få selskapene til å satse mer?
– Vi må overbevise selskapene om at dette dreier seg om store muligheter som går tapt. Det kan også bli aktuelt at de selskapene som gjør mest innen økt oljeutvinning blir premiert ved framtidige konsesjonstildelinger.
Tidsvindu
Trykket, som bidrar til å føre oljen ut av reservoaret og opp gjennom brønnen, faller på mange av de feltene. Uten dette reservoartrykket blir jobben mye vanskeligere dyrere. Derfor har Olje-Norge dårlig tid.
Ifølge Nyland må selskapene utnytte tidsvinduet som er nå for å maksimere utvinningen av oljen fra feltene som er i drift og hente ut oljen fra småfelt i nærheten av infrastrukturen.
Fallende produksjon
På dagens pressekonferanse presenterte Oljedirektoratet nye prognoser for norsk oljeproduksjon. Totalproduksjonen av petroleum i 2010 antas å bli cirka 236 millioner Sm³ o.e.
Produksjonen forventes deretter å avta gradvis til rundt 223 millioner Sm³ o.e. i 2014. I femårsperioden fram til 2014 forventes en produksjon på 1140 millioner Sm³ o.e. I femårsperioden 2004-2008 ble det produsert cirka 1225 millioner Sm³ o.e. Gassandelen av det totale petroleumssalget er forventet å øke fra 43 prosent i 2009 til 50 prosent i 2014.