KARRIERE

Vil bli universitet alene

Dag Yngve Dahle
25. nov. 2011 - 10:35

Nylig spådde FrPs utdanningspolitiker Tord Lien at Høgskolen i Bergen samt høyskolene i Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund vil Utdannings-Norge: Høyskolene kan forsvinne til et nytt profesjonsuniversitet på Vestlandet.

Ledelsen ved Høgskolen i Bergen bekrefter nå at de har universitetsambisjoner, men planene inkluderer ikke de to andre høyskolene.

Mange tror på høyskoledød

Innen 2020 Ole-Gunnar Søgnen.
Innen 2020 Ole-Gunnar Søgnen.

Innen 2020

– Vi har vedtatt en universitetsambisjon for 2020. Det vil si at vi styrer mot dette målet på egen kjøl, sier Ole-Gunnar Søgnen, rektor ved Høgskolen i Bergen.

– Dere vil gjøre det alene?

– Ja, det er korrekt. Vi har testet ut interessen for samarbeid om et Vestlandsuniversitet med Høgskolen i Sogn og Fjordane og Høgskolen i Stord/Haugesund, men disse to institusjonene er ennå ikke klare for en slik satsing, sier han.

TU mener:

En nært forestående sammenslåing av høyskolene i Bergen, Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane er nylig blitt formelt avvist av de to sistnevnt. Men Åse Løkeland, rektor ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, antydet i forrige ukes TU at det kan bli aktuelt på sikt.

HiB-rektoren fortsetter slik:

– I tillegg har Universitetet i Bergen for lengst avklart at de ikke er interessert i sammenslåing med høyskoler, sier han.

Kvalitetsreformen ble ingen suksess

På egen hånd

NYTT UNIVERSITET? Høgskolen i Bergens kommende nybygg på Kronstad i Bergen. Statsbygg

Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen, bekrefter dette.

– Det er ikke aktuelt for oss å fusjonere med andre institusjoner, men vi legger vekt på samarbeid med høgskolene på Vestlandet, ikke minst gjennom UH-Nett Vest, sier Grønmo.

Høgskolen i Bergen har i dag rundt 7000 studenter og 700 ansatte. Av vel 450 faglig ansatte har cirka 130 doktorgrad, blant disse er det 25 professorer.

I dag tilbyr skolen 13 mastergradsprogrammer. Konkrete planer om doktorgradsprogrammer reder grunnen for en søknad om universitetsstatus. Ett av programmene gjelder ingeniørfag.

– Vi har over lang tid bygd opp kompetanse. Nå planlegger vi tre doktorgradsprogrammer. Arbeidstitlene er ICT Engineering, kunnskapsbasert praksis i helsefag samt danning og didaktiske praksiser, sier Søgnen.

Utdannings-Norge: Høyskolene kan forsvinne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.