KRAFT

Vil bli mindre synlige med silikon

DYRT: Glassisolatorer med silikonbelegg er vesentlig dyrere enn andre isolatorer, men Statnett håper økt etterspørsel skal gi mer effektiv produksjon og lavere priser.
DYRT: Glassisolatorer med silikonbelegg er vesentlig dyrere enn andre isolatorer, men Statnett håper økt etterspørsel skal gi mer effektiv produksjon og lavere priser. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
1. juni 2011 - 15:45

NVE krever at Statnett på en del strekninger, for eksempel i barskog, bruker isolatorer med matt overflate for å hindre at sollyset reflekteres til sjenanse for folk.

Flere alternativer

Statnetts seksjonsleder for elektromekanisk prosjektering, Kjell Halsan, sier det finnes to alternativer for å få matte isolatorer.

Enten kan det brukes komposittisolatorer eller glassisolator med såkalt RTV-belegg.

RTV står for “room temperature vulcanizing”, som innebærer at silikon sprøytes på isolatorer som tørkes i romtemperatur.

Silikonbelagt glassisolator
FORSKER PÅ ISOLATORER: Statnett samarbeider med den japanske forskningsorganisasjonen Criepi for å å teste isolatorene under isingsforhold i høyspenningslaboratorium. Statnett

Utsatt for skader

Kompositt er imidlertid utsatt for håndterings- og aldringsskader som kun kan avdekkes med spesielle IR-kameraer (infrarødt).

På glass kan skadene derimot avdekkes med det blotte øye. I områder med lav tilgjengelighet foretrekker derfor Statnett RTV-belegg framfor kompositt.

– Det er veldig få feil på glassisolatorene våre, vi er veldig fornøyd. Hvis vi bruker RTV, får vi de gode egenskapene til glasset og samtidig kamuflert isolatorene med silikonbelegget, sier Halsan.

RTV-isolatorer kan også brukes for å øke den elektriske holdfastheten på glassisolatorene.Samarbeider om testing

Silikonbelagt glassisolator
MATT ISOLATOR: Slik ser det ut når Statnett tar i bruk silikon for å matte overflaten på glassisolatorene. Statnett
Statnett begynte å bruke RTV-belegg for første gang i fjor. Nå setter selskapet i gang forskning på hvordan silikonbelegget påvirkes av ising.

Her deltar Statnett i et større samarbeidsprosjekt med den japanske forskningsorganisasjonen Criepi, der det skal gjøres testing av isolatorene under isingsforhold i høyspenningslaboratorium.

Isolatorene skal også monteres på en 420 kV ledning i Drammensmarka hvor Statnett har et overvåkningsanlegg. Målet er å sammenligne forskjellige isolatortyper og se hvordan lyset reflekteres på forskjellige tider av dagen.

Så skal det gjøres bildebehandlingsanalyse av dataene som samles inn. Resultatet av testingen i Drammensmarka og is-testingen kan ventes mot slutten av året eller begynnelsen av neste år.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Dyrt

Glassisolatorene med silikonbelegg er imidlertid ikke billig.

– De er vesentlig dyrere enn andre isolatorer, men hvis behovet for RTV- isolatorer går opp, håper vi på en mer effektiv produksjon som kan gjøre kostnadsforskjellen mindre, sier Halsan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.