KLIMA

– Vi må tilpasse oss

VARMT: - Det blir flere hetebølger, sier Christopher Field ved Carnegie Institution for Science, USA. Han er en av lederne for arbeidsgruppe 2 under FNs klimapanel, som skal se på ekstremvær og følger av klimaendringer.
VARMT: - Det blir flere hetebølger, sier Christopher Field ved Carnegie Institution for Science, USA. Han er en av lederne for arbeidsgruppe 2 under FNs klimapanel, som skal se på ekstremvær og følger av klimaendringer. Bilde: Foto: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
23. mars 2009 - 13:49

– Good mårgen, ælli sæmmen, wellkomen til Oslo, sier amerikaneren Chris Field på klingende norsk.

100 klimaeksperter humrer av den skjeggete professoren.

Klimapanelets arbeidsgruppe 2 er samlet hos Statens Forurensningstilsyn for å diskutere ekstremvær.

Ønsker rapport i 2010

– Vitenskapen er blitt klarere på at visse ekstreme hendelser vil skje oftere, sier Christopher Field.

Han er direktør ved Carnegie Institution for Science og en av lederne av arbeidsgruppe 2 under FNs klimapanel.

Gruppen bruker denne uken i Oslo på å finne ut om de skal skrive en spesialrapport om ekstremvær. Statens Forurensningstilsyn håper en slik rapport kan foreligge alt i 2010.

De mener det haster med å tilpasse verden til mer ekstremvær, selv om vitenskapen ikke er hundre prosent klar.

Det blir flere hetebølger Chris Field (t.v.), SFT-sjef Ellen Hambro, Erik Solheim og Margareta Wahlstrøm fra FN.
Det blir flere hetebølger Chris Field (t.v.), SFT-sjef Ellen Hambro, Erik Solheim og Margareta Wahlstrøm fra FN.

Det blir flere hetebølger

– Det er fremdeles ikke veldig klart hvordan klimaendringer og katastrofer henger sammen. Det er veldig vanskelig å være sikker på trendene når det gjelder orkaner og tornadoer, som er de mest kostbare hendelsene. Men når man ser på hetebølger er det klart at det blir flere av dem, sier Field.

Han understreker behovet for tilpasning. Uansett hva vi gjør med utslippene våre, er klimaet de neste 20 årene allerede forutbestemt.

– Nesten uavhengig av hvilke klimatiltak vi gjør, vil det få lite påvirkning på utviklingen av klimaendringene de neste 20 årene. Vi må simpelthen tilpasse oss de endringene som måtte komme, sier Christopher Field.

Norske myndigheter lanserer i dag nettsiden klimatilpasning.no for å hjelpe kommuner og næringsliv med å tilpasse seg et endret klima.

– En seier for vitenskapen

Da miljø- og utviklingsminister Erik Solheim åpnet dagens klimamøte, fortalte han klimaforskerne om sitt besøk i Myanmar nylig. 140.000 mennesker døde i forbindelse med syklonen Nargis i fjor.

– Skogbranner, sykloner og oversvømmelser har eksistert siden tidenes morgen. Det er bare å lese om Noas ark, for eksempel. Men vi ser klare trekk til at det forsterkes. Det er sterke indikasjoner på at klimaendringer skaper mer ekstremvær, sier Solheim.

Han karakteriserer FNs klimapanel som en av vitenskapens største seire, og hevder panelet er en av de viktigste institusjonene i moderne tid.

– Det er forskere som setter dagsorden, og ingen statsledere av betydning stiller spørsmål ved funnene, selv om tolkningen av funnene varierer, sier Solheim.

– Vår tids Edison

Miljø- og utviklingsministeren mener også at klimaendringene kan åpne nye muligheter for næringslivet.

– Vi er nødt til både å tilpasse oss og redusere utslippene. Og der ligger det mange muligheter for ny teknologi, sier Solheim.

– Dette er vår tids Edison og jernbanen eller Internett og Bill Gates, sier Solheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.