IT

– Vi har et lite vindu til å handle før det er slutt på personvernet

Teknisk Ukeblad møtte tidligere Wikileaks-talsmann Daniel Domscheit-Berg.

Daniel Domscheit-Berg forteller om konflikten med Julian Assange, og hva han tror vil bli slutten på privatlivet vårt.
Daniel Domscheit-Berg forteller om konflikten med Julian Assange, og hva han tror vil bli slutten på privatlivet vårt. Bilde: Sigurd Øygarden Flæten
8. apr. 2014 - 20:56
Vis mer

I fjor høst kom "The Fifth Estate", filmen om varslernettstedet Wikileaks. Den tar særlig for seg den bitre konflikten mellom grunnlegger Julian Assange, og tidligere talsmann Daniel Domscheit-Berg.

Wikileaks-staben kritiserte fremstillingen på Twitter, uten å gå i detalj på hva som var uriktig. Daniel Domscheit-Berg har selv skrevet boka filmen delvis er basert på, og har en annen oppfatning.

Teknisk Ukeblad møtte Domscheit-Berg under tirsdagens Gulltaggen-konferanse i Oslo Spektrum.

Les også: Dette metrokartet viser internettets infrastruktur

Openleaks

– Det er en Hollywood-film, og det er mye der som ikke stemmer med virkeligheten. Men jeg håper den kan fortelle folk noe om hvordan verden er, sier Domscheit-Berg.

Etter konflikten med Assange forlot han Wikileaks for å starte sin egen organisasjon, Openleaks. Domscheit-Berg forteller at han mente Assanges modell var for risikabel for varslerne.

– Meningen med Openleaks er ikke å publisere dokumenter, men å fasilitere anonym varsling. Man skal heller kunne sende dokumenter anonymt til eksisterende organisasjoner og personer.

I dag er riktignok Openleaks på "ferie", som Domscheit-Berg formulerer det. Dagens sikkerhetsordninger på web, som SSL-kryptering, er ikke gode nok til at lekkasjer kan håndteres trygt, mener han. Men han bedyrer at Openleaks kommer tilbake en dag.

Les også: Internett tar over mer av fritiden

I fjør høst kom
I fjør høst kom

Slettet krypteringsnøkkel

Domscheit-Berg har særlig blitt kritisert for å ha slettet et stort antall dokumenter under konflikten med Assange, blant annet den såkalte "no-fly"-listen over personer som ble nektet adgang på fly i USA, og dokumenter som skal omtale menneskerettighetsbrudd i et Latin-Amerikansk land.

Men Domscheit-Berg mener selv han aldri slettet dokumentene.

– Den historien er kompleks. Jeg slettet ikke noen filer, slik mange påstår. Jeg slettet min krypteringsnøkkel til filene, etter nesten ett år. I mellomtiden kom svært mange til meg og ville ha tilgang på dokumentene. Men jeg kunne ikke stole på at disse personene ivaretok anonymiteten til varslerne. Julian viste ingen interesse for dokumentene i nesten ett år.

Det er den ene siden av historien. Julian Assange, som fremdeles sitter i Ecuadors ambassade i London, har sannsynligvis en annen. På spørsmål om hvorfor nettaktivisme har en tendens til å bli så personlig, svarer Domscheit-Berg følgende:

– Jeg vet ikke. Men jeg er livredd for å få et for stort ego, og leser aldri om meg selv. Når aktivister får millioner av følgere, er det naturlig at det skjer. Vi må innse at problemet må løses av vanlige mennesker, og ikke superstjerner.

Les også: – Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett

– Internett kan gjøre verden bedre

Under tirsdagens Gulltaggen-konferanse snakket han ikke til publikum om "dramaet", som han kaller det selv. Han ville heller fortelle om hva som kan bli slutten på privatlivet vårt.

– Internett er sammensatt av likestilte individer, og hvis vi innser det, kan internett gjøre verden bedre.  Ideen med Wikileaks var å la varslere bruke internett som et slikt verktøy.

Domscheit-Berg mener imidlertid Snowden-avsløringene viser at internett er på vei bort fra den opprinnelige likhetstanken.

– Problemet med digitalisering er at alt vi gjør blir lagret. Det er en av de mest skremmende utviklingene for et fritt samfunn. Snowden-avsløringene viste oss at det finnes små ekslusive grupper, hemmelige tjenester, som lagrer all kommunikasjonen vår. Det er unikt i historien.

Les også: Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider

Slutten på personvern

Han mener utviklingen av "kognitiv data" er den største trusselen mot personvernet vårt.

– Snart kan man bygge store "hjerner", som lærer selv. De vil etterhvert kunne tolke informasjon uten dagens algoritmer, som heldigvis er for dårlige, sier han.

– Så snart denne teknologien rulles ut, vil alle overvåkningskameraene i London kunne bli fortolket av et intelligent system. Det er slutten på personvernet vårt. Da vil verden ha øyer overalt, med en stor hjerne som kan fortolke all informasjonen de ser.

Domscheit-Berg avsluttet med å si at han mener det ikke er for sent å endre utviklingen gjennom demokratiske prosesser og at menneskeskapte problemer kan løses gjennom handling.

Les også:

Norske bedrifter ble utsatt for 50 «alvorlige» dataangrep i 2013

– Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende

I denne bransjen er du nesten sikret jobb  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.