KRAFT

– Vi har aldri lovet et utvalg

ENKEL LØSNING? Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen skal etter planen legge fram en endelig beslutning for den videre prosessen denne uken. Departementet håper å slippe unna med å bestille delrapporter de selv kan gjennomgå.
ENKEL LØSNING? Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen skal etter planen legge fram en endelig beslutning for den videre prosessen denne uken. Departementet håper å slippe unna med å bestille delrapporter de selv kan gjennomgå. Bilde: Scanpix
16. aug. 2010 - 11:52

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser påstanden om at regjeringen har ført lokalpolitikere i Hordaland bak lyset i Hardanger-saken.

– Vi har aldri sagt at det skulle nedsettes noe utvalg. Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og jeg selv har vært veldig tydelige på at det skulle foretas en uavhengig ekspertvurdering, sier Riis-Johansen til NTB.

Han registrerer at andre åpenbart har lagt noe annet i dette enn det regjeringen presenterte, men mener nå at denne misforståelsen er oppklart. Olje- og energidepartementet (OED) har ennå ikke bestemt seg for hvilke miljøer som skal benyttes til utredningsarbeidet.

Hardangersaken overskygger for tiden det meste på Riis-Johansens arbeidsplan. Han avlyser derfor et lenge planlagt besøk til Svalbard senere i uken for å jobbe med den uavhengige gjennomgangen.

Les også: – Regjeringen fører folk bak lyset

Lurt

Fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg (KrF) i Hordaland føler seg lurt. Hun mener at ordførerne ble lovet et uavhengig ekspertutvalg, da de sist tirsdag møtte Stoltenberg på hans kontor i regjeringsblokken.

– Da vi gikk fra hverandre, var ingen i tvil om dette. Det blir noe helt annet at fagfolk fra ulike miljøer sitter i ett og samme utvalg enn å splitte det opp, sier Selsvold Nyborg.

Ulvik-ordfører Mona Hellesnes (V) synes den nye vrien Hardangersaken tar, hvorvidt det er lovet et utvalg eller ikke, illustrerer den forvirring som er oppstått etter regjeringens kursjustering.

Hun understreker at de ble lovet en gjennomgang utført av uavhengige miljøer og vil derfor ikke si seg lurt, men snarere ytterligere forvirret om den dreining denne saken tar.

– Det vi i bunn og grunn frykter, er at regjeringen går til de samme miljøene som sist. Og det neste store spørsmålet blir hvem skal trekke konklusjonene av de utredningene som kommer i februar? Statnett og OED har liten tillit og svak legitimitet, sier Hellesnes.

Bakgrunn: – Vurderer å droppe Hardanger-utvalg

Bred og uavhengig

Riis-Johansen understreker at hele poenget er en bred, uavhengig gjennomgang.

– Vi jobber nå med å få fram de forhold vi vil ha belyst, og det bestemmer også hvor mange ekspertmiljøer vi skal kontakte. Det blir snakk om miljøer i og utenfor Norge, sier Riis-Johansen.

Venstres leder Trine Skei Grande krever det hun kaller tredjepartvurdering og at konklusjonen skal offentliggjøres. Hun mener at ordførere og politikere i Hordaland har grunn til å føle seg lurt.

– Hovedproblemet er at det ikke har vært uavhengige vurderinger av alternative løsninger. Alle vurderinger er gjort av organer som er kontrollert av regjeringen. Det svekker tilliten. Nå må det gjøres annerledes, sier Skei Grande.

Til NRK sier statsministeren at det avgjørende ikke er om det blir én rapport fra ett utvalg eller flere rapporter fra ulike miljøer, så lenge det blir det regjeringen lovet, nemlig en grundig gjennomgang av eksterne eksperter.

– Det skal være full offentlighet rundt prosessen, og det skal være eksterne, uavhengige fagmiljøer. Vi er opptatt av å gjøre dette i dialog med ordførerne på Vestlandet, sier Stoltenberg.

Ikke hørt noe mer

Ulvik-ordfører Hellesnes har ikke hørt noe fra departementet siden møtet forrige tirsdag. Hun etterlyser innhold i løftet om at kommunene skal trekkes med i det videre arbeidet.

Olje- og energiministeren utelukker ikke at Statnett, som sitter med kompetansen om strømnettet i Norge, skal tas med i utredningen, men understreker at hovedhensikten med å gå denne ekstra runden er å søke andre miljøer.

Han vil ikke gi eksempler på hvilke miljøer han har i tankene, om det for eksempel er snakk om SINTEF, NTNU eller uavhengige konsulentfirmaer.

– Det er for tidlig å være så konkret. Jeg vil foreløpig ikke nevne navn eller si hvor mange miljøer vi vil ta kontakt med, sier olje- og energiministeren. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.