KLIMA

– Vi forskere har notorisk undervurdert hvor raskt og kraftig klimaendringene kommer

Han har ledet ekspedisjoner til Antarktis og Arktis og vært med i FNs klimapanel. Nå vil Jan-Gunnar Winther etablere marine næringsparker i nord.

Jan-Gunnar Winther er en lidenskapelig fisker i elver og hav så fort han har anledning. Som nærmeste nabo til arbeidsplassen hans i Framsenteret ligger Polaria med sitt akvarium og basseng for seler.
Jan-Gunnar Winther er en lidenskapelig fisker i elver og hav så fort han har anledning. Som nærmeste nabo til arbeidsplassen hans i Framsenteret ligger Polaria med sitt akvarium og basseng for seler. Foto: Sverre Chr. Jarild

I Tromsø er det varmegrader denne dagen ved inngangen til november. Inne i Framsenteret er det satt fram twist og kjeks på møtebordene. Jan-Gunnar Winther geleider oss forbi en utstoppet isbjørn og en modell av forskningsskipet «Kronprins Haakon», som han var fødselshjelper for. Som direktør for Norsk Polarinstitutt måtte han kjempe for å få realisert et av verdens mest avanserte forskningsfartøy, med 14 laboratorier og en autonom undervannsdrone som kan gå ned til 6000 meters dyp.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.