KRAFT

- Vi føler oss motarbeidet

Thorstein Jenssen, Småkraftalliansen, i møte med statsråd Terje Riis Johansen 3. november 2009
Thorstein Jenssen, Småkraftalliansen, i møte med statsråd Terje Riis Johansen 3. november 2009 Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Trond Gram
21. apr. 2010 - 15:36
Vis mer

– Vi føler oss motarbeidet av myndighetene, ikke i ord, men i handling, sier administrerende direktør Thorstein Jenssen i småkraftselskapet Fjellkraft til Teknisk Ukeblad.

Sammen med de tre småkraftutbyggerne Elvekraft, Fjellkraft, Norsk Grønnkraft og Småkraft AS, og Småkraftforeningen, har Fjellkraft gått ut med et utspill om det de opplever som en gradvis forverring av småkraftens rammebetingelser.

Bred støtte

Selv om det er bred politisk støtte til bygging av småkraftverk strammes det inn både økonomisk og regulatorisk, mener de fem aktørene. De reagerer på følgende forhold at de møter veggen når det gjelder anleggsbidrag, økende byråkrati i konsesjonsbehandlingen og at viktige forsterkninger i sentralnettet utsettes.

Jenssen viser blant annet til at Olje- og energidepartementet ba NVE om å utrede saken med anleggsbidrag. Småkraftaktørene fremmet i den forbindelse sitt syn, som går på at utbygging må finansieres av utbygger og samfunnet i fellesskap.

Etterspør energi

– Storsamfunnet etterspør energi. Da må man være med på å betale regningen for infrastrukturen. NVEs holdning er derimot at enhver investering i nett, som utløses av ny småkraftproduksjon, det må småkraften betale. Den logikken kjøper vi ikke så lett, sier han.

Nå går aktørene en ny runde med departementet for å prøve å få til en løsning.

– For å sette saken litt i perspektiv. Man sier gjerne at man skal frambringe ny, fornybar energi, men går man tilbake og ser på hva som egentlig har skjedd så har vi blitt motarbeidet. Det ene er sertifikatsaken, så var det grunnrenteskatten, som er skjerpet, så kom det en endring i balanseavregningen i disfavør av umagasinert produksjon, og så skal man skjerpe anleggsbidraget, sier Jenssen.

Gjør det motsatte

– Man sier noe, men gjør konsekvent det motsatte, legger han til.

Daglig leder Bjørn Lauritzen i Småkraftforeningen sier at de går ut med dette utspillet fordi de er frustrerte og rammevilkårene går i feil retning.

– Byråkratiet øker og det blir stadig vanskeligere å realisere anlegg. Den eneste saken som kan gi et netto positivt resultat er de kommende sertifikatene, men det er også betydelig usikkerhet om de kommer og om hvem som får de, sier han.

Småkraftaktørene vil at felles infrastruktur bør betales av alle som nyter godt av det, ikke bare kraftprodusenten at nettutbygging utløst av fornybar energi bør finansieres over sentralnettstariffen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.