IT

Vi bruker fingrene mer, men ikke stemmen

Og prisene på datatrafikk har falt drastisk.

Skriftlig kommunikasjon øker mens kommunikasjon over talerørene forblir uforandret, skal vi tro siste undersøkelse fra Post- og teletilsynet.
Skriftlig kommunikasjon øker mens kommunikasjon over talerørene forblir uforandret, skal vi tro siste undersøkelse fra Post- og teletilsynet. Bilde: Colourbox
27. nov. 2013 - 15:59

Post- og teletilsynet har undersøkt det de kaller "Befolkningens bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester".

Det gjorde de også for to år siden. Nå kan de derfor se hvordan vi endrer vanene våre.

Det de har funnet ut er at mobilkommunikasjon er fullstendig dominerende i Norge. Kanskje et spark mot en åpen dør vil mange si, men det er en del nyanser i bildet.

– Det er ikke overraskende at vi snakker mindre i fasttelefon, men det ser ut som om snakking i mobilen har nådd et platå. Det øker ikke lenger slik det har gjort gjennom mange år. I stedet kommuniserer vi mye mer skriftlig og her ser vi en veldig stor økning de siste to årene, sier sjefen for Post- og teletilsynet Torstein Olsen.

Les også: Her er den nye bompengebrikken

Fra unge til gamle

Post- og teletilsynets undersøkelse ble sendt ut til 7000 personer mellom 15 og 80 år. Av dem har 24 prosent svart. Det er det samme som for to år siden.

– Vi ser en stor økning i surfing på Internett, bruk av meldingstjenester og sosiale medier og ikke minst e-post, og økningen skjer i alle aldersgrupper, sier Olsen.

I den samme toårsperioden mellom undersøkelsene har prisene på datatrafikk i mobilnettene falt kraftig. Det har nok bidratt til økningen.

– Operatørene har vært flinke til å fortelle oss hvor mye vi data får og de har kjørt en rekke kampanjer som nok har bidratt til mer bruken. Spesielt i den siste tiden har de vært aktive. Jeg tror vi ville ha sett enda større utslag i bruken om undersøkelsen hadde blitt foretatt nå. Denne undersøkelsen ble gjort før sommeren, sier han.

Les også: Neste USB-generasjon lader laptopen og leverer 100 watt

PT-sjef: Sjefen for Post- og teletilsynet Torstein Olsen konstaterer at vi ikke snakker mer enn før, men vi kommuniserer mye mer skriftlig.
PT-sjef: Sjefen for Post- og teletilsynet Torstein Olsen konstaterer at vi ikke snakker mer enn før, men vi kommuniserer mye mer skriftlig.

Surfer mye mer

Andelen av befolkningen som benytter mobiltelefonen til å surfe på nettet hver dag har økt fra 22 prosent i 2011 til hele 53 prosent i dag.

Av de mellom 15 og 25 år er tallet nå hele 80 prosent, men andelen synker med alderen og av de over 66 år er det bare 9 prosent som surfer med mobilen daglig.

I tillegg kommer alle de andre måtene vi surfer på og de som ikke bruker den hver dag.

Bruken av SMS øker litt fra 70 til 74 prosent. PT tror dette skyldes at de eldre er blitt flinkere til å sende meldinger. Såkalte direktemeldinger derimot øker svært mye. I 2011 var det bare 3 prosent som sendte slike daglig. Nå er tallet økt til 23 prosent.

Les også: Ny rapport: 4 av 5 bruker Android

Surfer på alle plattformer: Det er de unge som surfer mest på nettet. På alle plattformer
Surfer på alle plattformer: Det er de unge som surfer mest på nettet. På alle plattformer

Mer e-post

Også e-post tar av.

Bruken har økt fra 16 prosent for to år siden til 42 prosent i dag, og det er unge folk i yrkesaktiv alder som bruker e-post mest. Samtidig er det flere menn som bruker e-post på mobilen enn kvinner.

– Det som forundrer meg er at mellom 20 og 30 prosent av de som bruker e-post på mobiltelefonen ikke har noen form for sikring av den. Blir den borte er e-postkontoen helt åpen. Det er rart at bedriftene tillater det, sier Olsen.

Les også: 4 teknologier som vil forandre livene våre kraftig

Sosiale på telefonen

Bruken av sosiale nett øker på alle plattformer fra PC-en med fast bredbånd til mobilen.

Her er kjønnsfordelingen omvendt. Kvinner leder foran menn med noen få prosent.

Samtidig er det de yngste som er de flittigste brukerne. Hele 77 prosent av de mellom 15 og 25 bruker sosiale nett på mobilen og de samme er oppe i 88 prosent daglig bruk på fast bredbånd. For de over 66 er tilsvarende brukstall 6 og 22 prosent.

Denne økningen ser vi også på Skype, FaceTime og andre måter for tale- og videokommunikasjon. For to år siden brukte 4 prosent slike tjenester daglig. Nå er antallet firedoblet til 16 prosent. Andre bruker tjenesten litt mer sjeldent. Mens 68 prosent aldri brukte slik kommunikasjon for to år siden har tallet nå sunket til 49 prosent.

Les også: Utvikler Firefox til billige smarttelefoner på Fornebu

Sosialt: De siste to årene har bruken av sosiale medier på mobilen skutt fart. Mest hos kvinner.
Sosialt: De siste to årene har bruken av sosiale medier på mobilen skutt fart. Mest hos kvinner.

TV i endring

De av oss som har oppdaget at strømme-TV er et godt alternativ til lineær TV har ikke uventet økt raskt. Over fast bredbånd er den daglige bruken nesten doblet fra 23 til 40 prosent. Daglig bruk på mobilen har mer enn doblet seg fra 6 til 14 prosent. Her har nok mer generøse datapakker vært en drivkraft.

Les også:

Smarttelefonen er den største sikkerhetstrusselen mot internettvalg

FM-slukking vil gi søppelberg av radioer

– 750 millioner mobiler sårbare for SIM-hack  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.