– Vi blir sykere av sykmelding

To måneder sykmelding er nok, mener overlege Sven Conradi. Etter det bør man sendes på en grundig utredning.
To måneder sykmelding er nok, mener overlege Sven Conradi. Etter det bør man sendes på en grundig utredning. (Bilde: Colourbox)
  • Karriere

Helsepersonell gjør ofte pasienter en bjørnetjeneste ved å sykmelde dem, sier overlege Sven Conradi ved Sunnaas sykehus til Dagsavisen.

To måneder er nok

Han jobber med å få langtidssykemeldte raskere tilbake i jobb, og mener at pasienter bør sendes til grundig utredning etter to måneders full sykmelding.

Da har de vært borte lenge nok, mener han.

– Å skjerme folk for aktivitet og deltakelse i samfunnet i opptil ett år, er farlig. Depresjon, angst, smerter og tretthet behandles best ved å oppmuntre til vanlig aktivitet. Gjennom jobben får du en normal døgnrytme, struktur på hverdagen og du møter andre mennesker. En sykmelding inviterer til å gå hjemme og på sikt forverrer isolasjonen plagene, sier Conradi.

Dobbelt sykefravær i Norge

Bestiller sykmelding

Regjeringen har foreslått at sykmeldinger skal vurderes av andre enn fastlegene, for på den måten å få ned sykefraværet.

Allmennlegene protesterer, men Conradi mener at det ofte er pasientene selv som bestemmer når de skal sykemeldes.

– Jeg tror fastlegene prøver å se helheten og holde igjen på sykmeldinger der det ikke er nødvendig, men en lege har ikke mulighet til å vurdere arbeidsevnen til en pasient objektivt. Pasientens egne beskrivelser av lidelsene vil alltid være avgjørende, sier han.

Så lenge kan du være syk

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå