Oslo lufthavn stengte som følge av snøværet

Avinor stengte luftrommet på Oslo lufthavn Gardermoen på grunn av snøværet onsdag, men flytrafikken kom i gang igjen klokka 15.30. Oslo kommune kaller inn til krisemøte om snøproblemene i hovedstaden.

Oslo lufthavn ble stengt for flytrafikk etter onsdagens snøfall.
Oslo lufthavn ble stengt for flytrafikk etter onsdagens snøfall. Foto: Avinor/NTB
17. jan. 2024 - 12:56

3 avganger og 26 ankomster er innstilt så langt onsdag, viser en opptelling som NTB foretok ved 17-tiden.

Det var ved 12-tiden at flyplassen måtte stenges. Som planlagt ble flytrafikken startet opp igjen klokken 15.30. Fly ble omdirigert til andre lufthavner, blant annet Kristiansand.

– Ikke forsvarlig

– Av sikkerhetsårsaker valgte vi å stenge flyplassen for trafikk i tre timer. Når det snør så tett at bakkelysene ikke er synlige nok, så er det ikke forsvarlig å avvikle trafikk ved Oslo lufthavn, sier lufthavndirektør Stine Westby ved Oslo lufthavn i en pressemelding fra Avinor.

Hun sier videre at dette var en vanskelig beslutning som påvirker mange.

Lufthavndirektøren forbereder passasjerene på at det vil ta tid å få driften ordentlig i gang igjen, og at forsinkelser og kanselleringer må påregnes.

Det var onsdag 80 brøytebiler i sving for å holde flyplassen snøfri.

Stengt tre ganger siden 2012

– Utfordringen har vært de store snømengdene som har falt i kombinasjon med vindforholdene. Snøen har blåst tilbake igjen så fort vi har fått brøytet den vekk, og med 13.000 kvadratmeter som skal holdes så rene at fly kan lette og lande, så blir det krevende selv for vårt erfarne brøytelag. Siden 2012 har vi måttet stenge rullebanene tre ganger inkludert i dag, så dette er en situasjon helt ut over normalen, sier Westby.

Avinors nettsider var onsdag ettermiddag ustabile på grunn av stor trafikk. Reisende kan bruke Avinor sin app for å holde seg oppdatert på flytider. Så fort det blir endringer, vil Avinors sosiale medier oppdateres.

Reisende kan følge med på Oslo lufthavns Facebook-side og Avinors X/Twitter -kontofor å holde seg oppdatert på situasjonen.

Innkaller til krisemøte

Busser, T-bane og tog sliter også i Oslo på grunn av snøkaoset. For bussene har det tidvis vært helt stopp.

– Busstrafikken begynner å ta seg opp sånn cirka klokka 16. I Asker og Bærum er den ganske godt i gang allerede, sier pressekontakt Sofie Brun til NRK.

Miljø- og samferdselsbyråd Marit Vea (V) innkaller nå etatene til ekstraordinært møte.

Møtet holdes klokken 15.30. Byråd Vea bekrefter at hennes underliggende etater er invitert, skriver Avisa Oslo.

– Jeg har behov for å vite hvordan kommunen jobber for at viktige og nødvendige tjenester blir utført for befolkningen, sier hun til Avisa.

Vintervær skaper trøbbel i flere land

Været skaper trøbbel i flere europeiske land. I Frankfurt, Europas sjette største flyplass, ble alle flyginger innstilt fra lunsjtider på grunn underkjølt regn som gjør avising av fly umulig. I München ble over 250 fly satt på bakken i morgentimene. 

Vest i det sørlige og sentrale Sverige ventes det snø og storm onsdag. Flere steder har Sveriges meteorologiske institutt utstedt oransje farevarsel, som er det nest høyeste nivået.

På Landvetter flyplass i Göteborg kjørte et fly seg fast i snøen onsdag morgen, melder Aftonbladet. Onsdag morgen veltet snøværet for alvor også innover Jylland i Danmark, og bilister ble oppfordret til å være forsiktige.

I Storbritannia er det utstedt gule farevarsler for kulde denne uken. Temperaturene er ventet å holde seg lave de neste dagene, og en mulig storm er på vei, skriver Sky News.

Saken oppdateres.

Lave temperaturer skaper utfordringer for elektriske busser. Her står busser til lading på Strømsveien ved Alnabru.
Les også

Byrådet i Oslo kalles inn på teppet etter busskaos

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.