Nå ber Gassco og Statoil Marin fiskerne holde seg unna området.
Det var under en inspeksjon av Veslefrikk Tee, som er punktet der Veslefrikk-røret kobles sammen med Statpipe rikgassrøret, at det ble oppdaget skader på beskyttelsesstrukturen. Toppstrukturen manglet, og et ventilratt er skadet.
– Skaden vil ikke ha konsekvenser for gasstransporten, da selve rørledningen ikke er berørt. Sikkerheten ivaretas nå ved at fisking i området frarådes så lenge toppstrukturen ikke er på plass, sier kommunikasjonsrådgiver Lisbet Kallevik i Gassco til Teknisk Ukeblad.
Holde seg unna
Statoil Marine, som overvåker fiskerivirksomheten rundt plattformene, har anmodet alle fiskebåter som går i retning av Veslefrikk Tee om å holde seg unna området.
– Dersom det mot formodning tråles i området, kan eventuelle fiskeredskap sette seg fast, og i verste fall kan det medføre skade på hydrokarbonførende utstyr og påfølgende gasslekkasje, sier Kallevig. Hun mener likevel at dette er lite sannsynlig.
Alvorlig
I utgangspunktet skal området være overtrålbart ved hjelp av en beskyttelsesstruktur som beskytter rørdeler og ventiler for fiske.
– Strukturen skal være dimensjonert for å tåle trålfiske, og jeg synes dette er en alvorlig sak, sier rådgiver i Norges Fiskarlag, Elling Lorentsen, til Teknisk Ukeblad.
Ingen forklaring
Gassco har foreløpig ingen forklaring på hvorfor den overtrålbare strukturen manglet beskyttelse.
– Vi ser nå på årsakssammenhengen i dette konkrete tilfellet, men har først og fremst fokus på overvåkningen av området og raskest mulig utbedring av skadene, sier Kallevik.
Utilgivelig
Lorentsen i Norges Fiskarlag mener det er utilgivelig at hendelsen har oppstått.
– Dette skal være åpne områder for fiskerivirksomhet, og det er særlig alvorlig at årsaken ikke kan forklares, sier Lorentsen.
Det er nå satt i gang døgnkontinuerlig overvåkning av området, og ny toppstruktur er under fabrikasjon. Mest sannsynlig vil dette være på plass i løpet av første kvartal 2011.
– Enn så lenge vil sikkerhetsnivået bli ivaretatt ved døgnkontinuerlig overvåkning av fiskefartøyer, sier Kallevik.