– Veslefrikk kan bli stengt ned

– Veslefrikk kan bli stengt ned
Veslefrikk kan bli stengt tidligere enn nødvendig. Bilde: Kjetil Alsvik/Statoil

Flertallet i Veslefrikk-lisensen (Talisman, RWE Dea og Wintershall) gikk tirsdag imot operatør Statoil og statlige Petoros ønske om å investere 230 millioner kroner i en ny brønn på feltet. Dette skriver fagforbundet Industri Energi på sine nettsider.

– Tre mot to gikk imot investeringen. Det kan stanse kontinuiteten i arbeidet med boreprogrammet og samtidig sette investeringer i et nytt boreanlegg og søknaden om forlenget levetid på feltet i spill. Det kan bety full stans på feltet allerede om noen få år, sier leder i sokkelforeningen i Statoil Per Steinar Stamnes til nettstedet.

– Dramatisk

Statoil jobber for tiden med planer om å forlenge levetiden på Veslefrikk-feltet til etter 2020.

– Så lenge Statoil er villig til å investere kan vi ha Veslefrikk i full drift i mange år, men konsekvensen av dagens vedtak kan bli dramatisk. Det kan sparke bein under planene og føre til at feltet stenges ned lenge før planlagt. Det vil medføre tap av store verdier for samfunnet og flere hundre arbeidsplasser kan ryke, sier Stamnes.Positiv trend

Stamnes påpeker at bare Olje- og energidepartementet kan gjøre om på investeringsbeslutningen. Samtidig stiller han seg svært kritisk til myndighetenes iver med å lokke flere nye aktører til norsk sokkel.

– Det er spesielt at myndighetene slipper nye selskaper til på sokkelen som ikke har økonomi til å satse og som stemmer ned investeringer. Samtidig som vi har arbeider sammen med UPN (Undersøkelse og produksjon Norge) i Statoil for å ha en sunn ressursforvaltning, og få ut mest mulig av feltet, sier han.Frykter konsekvensene

Stamnes frykter at Veslefrikk-saken kan få presedens for flere framtidige investeringer på sokkelen.

– Ettersom stadig flere felt nærmer seg den såkalte halefasen kan dette få alvorlige konsekvenser. Vi risikerer at en rekke felt blir stengt ned for tidlig hvis denne saken får presedens.