Verner hjemmet med overvåkningskamera

SIKKERHETSEKSPERT: Daglig leder Tom Sjølie i sikkerhetsselskapet Warden som leverer videoovervåkningsutstyr. Han er ingen hvem som helst i sikkerhetsbransjen. Sjølie har tidligere vært sjef for dataetterforskningsselskapet Vogon Internationals avdeling i Norge. Sjølie har også tidligere jobbet for dataredningsselskapet IBAS på Kongsvinger. (Bilde: Trond Heggelund)
IKKE GODT NOK: Tyven blir sett hjemme hos deg. Bildene sendes direkte til alarmsentralen, men problemet er at de ikke ser hvem det er som har begått innbrudd. Som bevis i en rettssak er bildene ubrukelige. Sikkerhetseksperter som Teknisk Ukeblad har snakket med har mere tro på live video (helst via IP), da det er lettere å kunne ta ut bilder som bevismateriale. IP-kameraene er dessuten lettere å sette opp deteksjoner for beveglse eller andre ting i bildet. (Bilde: Securitas Direct)
  • nettarkiv

I siste nummer av Teknisk Ukeblad hevdet politiet og sikkerhetseksperter at bildebevis fra mange videokameraer ikke holder mål som bevis.

– Når alarmen går, aktiveres kameraet og sender bilder direkte til alarmsentralen. Da kan vi øyeblikkelig avgjøre om det er falsk alarm eller om vi skal varsle politi, brannvesen eller vekter, sier Jørn Dyfrin, alarmansvarlig i Securitas Direct.

– Kameraet avslører umiddelbart om tyver forsøker å ta seg inn i huset. Bildene kan også identifisere innbruddstyven, og det virker avskrekkende, sier Dyfrin.

Slettes etter kort tid

Bildene fra kameraet kan bare sees på alarmsentralen og slettes etter kort tid. Boligeierne får ikke tilgang til dem, men politiet kan få bildene hvis det har vært innbrudd.

Huseiere som bruker kamera til å overvåke huset sitt, må merke boligen tydelig slik at besøkende vet at det er kameraovervåket.

– Men kameraet tar bare bilder hvis alarmen går. Det er ingen konstant overvåking, understreker Dyfrin.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå