OLJE OG GASS

Verdi: én til to billioner kroner

ENORME VERDIER: I dag doblet Statoil estimatene for Aldous-funnet i Nordsjøen til å være mellom 900 og 1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.
ENORME VERDIER: I dag doblet Statoil estimatene for Aldous-funnet i Nordsjøen til å være mellom 900 og 1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Ole K. Helgesen
21. okt. 2011 - 11:15

I dag doblet Statoil estimatene for Aldous-funnet i Nordsjøen til å være mellom 900 og 1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. Det betyr at de totale volumene i det kombinerte Aldous/Avaldsnes-funnet blir mellom 1,7 til 3,3 milliarder fat olje.

Tror Avaldsnes blir enda større

Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien

Enorme verdier

Med dagens oljepris på 109 dollar fatet er oljen verdt mellom 1000 milliarder og 2024 milliarder kroner.

– Aldous/Avaldsnes er et gigantfunn og ett av de største funnene på norsk sokkel noensinne. Volumestimatene øker nå ytterligere fordi avgrensningsbrønnen som er boret, påviser et sammenhengende, meget godt og tykt reservoar i Aldous Major Sør, sier konserndirektør for Leting i Statoil, Tim Dodson.

Stort for Det Norske

Det Norske hadde opprinnelig hele 40 prosent av begge lisensene, men selskapet har solgt seg ned og tilbakelevert store deler av den opprinnelige lisensen. Nå har selskapet kun 20 prosent av Aldous-delen av funnet.

Det Norske hadde 40 prosent av gigantfunnet

– Flere burde gjort som oss

Likevel sitter selskapet med en enestående gevinst. Det norskes andel av de forventede 1,2 milliarder fat olje, er nær en kvart milliard fat olje. Med dagens Brent oljepris på 109 dollar, er salgsverdien av Det norskes andel av oljen i Aldous alene 146 milliarder kroner.

– Aldousfeltet tredobler selskapets totale resursbase og skaper en bunnsolid plattform for videre vekst. Gigantfunnet er gjort på grunt vann i Nordsjøen. Det gjør at verdien av dette feltet blir særdeles høy både for oss og våre partnere, og ikke minst for det norske samfunnet,” sier administrerende direktør Erik Haugane i en kommentar.

Like stort som Ekofisk

Nytt funn på Aldous Major

Tjener fett på funn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.