ROMFART

Verdensrekord i verdensrommet

Mona Strande
5. feb. 2007 - 12:20

Rekorden ble satt søndag, da Williams oppgraderte kjølesystemet ved den internasjonale romstasjonen (ISS) sammen med en kollega.

Rekord nummer to

Den nye rekorden er 22 timer og 27 minutter.

Det er imidlertid ikke første gang Williams setter en rekord i rommet. Det er under to måneder siden hun slo den forrige, kvinnelige romvandringsrekorden på over 21 timer.

Denne rekorden ble satt da hun og Michael Lopez-Alegria fullførte den andre av fire romvandringer under Celsius-oppdraget (STS-116) i desember i fjor.

Nok en rekord

Williams kom til ISS samtidig med Christer Fuglesang, ombord på Discovery, midt i desember. Williams er Thomas Reiters etterfølger. Reiter hadde vært på romstasjonen siden juli 2006, og ble med Fuglesang og de andre tilbake til jorden 19. desember.

Sunita Wiliams skal være ved romstasjonen i seks måneder. I tillegg til den ene romvandringen i desember, har hun nå vært to turer utenfor romstasjonen på fem dager.

Den tredje romvandringen skal finne sted torsdag. Det blir første gang det gjennomføres tre romvandringer på så kort tid uten at en romferge er dokksatt til romstasjonen.

Gutta på topp

Etter søndagens romvandring, rykket Williams makker Michael Lopez-Alegria opp som nummer tre på listen over dem med flest timer i rommet.

Det er forventet at han vil passere amerikaneren Jerry Ross sine 58 timer fordelt på ni romvandringer innen utgangen av måneden.

Russeren Anatoly Solovyov har lagt ned hele 77 og en halv timers arbeid i rommet - fordelt på 16 romvandringer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.