IT

– Verdens største datasenter

Espen Zachariassen
26. okt. 2010 - 15:02

Med utredningspenger fra Fornyingsdepartementet har eks-mobilsjef Ingvild Myhre ledet et forprosjekt som sjekket de reelle muligheteen for å bruke nedlagte deler av Lefdal gruve som lokale for store datasentre.

Svaret er et klart "Ja".

Storindustri

IKT Norge mener at Norge har potensial til å drive internasjonal storindustri på lagrings- og servervirksomhet fra ledige fjellhaller og fabrukkbygg. Konkurransefortrinnet er tilgang til energi og rimelig sjøvannsbasert kjøling.

Les mer her: Norge skal bli datasupermakt

Interessen ffra utlandet er stor. Den mest omtalte er Cern i Sveits, som så langt ikke har fått verdens beste mottakelse.

Les mer her: Cern ville investere milliarder i norske fjell: Regjeringen gadd ikke svareVerdens største

Etter et lengre utredningsarbeid konkluderer man med i forprosjektet med at gruven har "en unik mulighet til å bli verdens største, sikreste og mest miljøvennlige datasenter".

Partnere som IBM, Hafslund, Cisco Tandberg, IKT Norge og Dnb Nor står bak forprosjektet.

Les også: Toppsjefer inn i grønt datasenter

Starthjelp til gruvesky

– Gruven er optimal for storskala oppbygging av datasenterfasiliteter til en internasjonalt konkurransedyktig kostnad, sier Ingvild Myhre i en pressemelding.God plass

Gruven har store bergrom i seks nivåer med totalt utbyggbart areal på ca 120.000 m 2.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det betyr at dette er verdens største råbygg for datasenterbruk.

Beliggenhet rett ved fjorden gir mulighet til kostnadseffektiv kjøling med bruk av bedriften Local Hosts egenutviklede kjøleteknologi.

Det er rikelig tilgang til energi fra fornybare energikilder i området med vann- og vindkraft,samt sterk fiberinfrastruktur.Gruve- og datadrift

Et springende punkt har vært kombinasjonen av gruvedrift og datasentervirksomhet i ulike deler av gruveområdet.

– Gruven er for tiden i driftshvile, men forprosjektet har gjort omfattende tester og analyser som viser at det ikke er noen konflikter mellom utbygging av datasenter i de øvre nivåene og fortsatt olivinutvinning i nedre lag av gruven, heter det i rapporten.Optimister

It-bransjen ser optimistisk på mulighetene fremover.

– IBM har bidratt med teknisk analyse til Lefdal Gruve prosjektet og konkluderer med at lokasjonen vil kunne drives på toppnivå innen energieffektivitet blant store datasentre i Europa. Det er også potensial for å utnytte 100 prosent fornybar energi fra fremtidens smarte strømnett, sier selskapet norske direktør Morten Thorkildsen.

– Jeg er overbevist om at Norge kan bli en stormakt innenfor grønn datalagring. LocalHost i Måløy har vært et foregangsprosjekt på dette området i Norge, og Lefdal Gruve er et godt eksempel på hvilke muligheter Norge har internasjonalt på området, sier generalsekretær Per Morten Hoff hos IKT-Norge.Legger løpet

Prosjekt-eier Local Host skal nå legge løpet for å drive prosjektet videre.

– Prosjektet har allerede tiltrukket seg betydelige interesser fra inn og utland, heter det i pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.