OLJE OG GASS

Verdens lengste kabel mangler strøm

PÅ STRØM: Hild skal få kraft via en 170 kilometer lang vekselstrømkabel fra land. Det blir verdens lengste AC-kabel. Illustrasjon.
PÅ STRØM: Hild skal få kraft via en 170 kilometer lang vekselstrømkabel fra land. Det blir verdens lengste AC-kabel. Illustrasjon. Bilde: John Petter Reinertsen/Samfoto
Ole K. Helgesen
9. feb. 2012 - 08:19

Miljøbevegelsen skryter av Total som har bestemt seg for å bygge ut Hild-feltet med kraft fra land. På Zeros frokostseminar om elektrifisering av sokkelen ble selskapet trukket frem som en rollemodell for andre aktører på norsk sokkel.

Feltet skal få kraft fra Kollsnes-området via en 170 kilometer lang vekselstrøm-kabel fra land.

– Dette blir verdens lengste AC-kabel. I dag er rekorden rundt 100 kilometer, forteller Øyvind Fjellvang, vise-prosjektdirektør for Hild i Total.

Les også: Vil ikke pålegge elektrifisering

REKORD: - Dette blir verdens lengste AC-kabel, sier Øyvind Fjellvang, vise-prosjektdirektør for Hild i Total.
REKORD: - Dette blir verdens lengste AC-kabel, sier Øyvind Fjellvang, vise-prosjektdirektør for Hild i Total. Øyvind Lie

Kjent teknologi

Ifølge Fjellvang er det ikke behov for noen teknologiske nyvinninger for å lykkes med prosjektet.

– Vi har studert dette grundig og kommet frem til at det er mulig å legge en så lang kabel med eksisterende løsninger. Men vi strekker grensene for dagens teknologi.

Les også: Utenlandskabler gir ikke elektrifisering

Trenger konsesjon

Hild skal være i drift i 2016. I kraftverden er dette veldig kort tid, og Total har ingen garantier for at de to nye kraftlinjene som skal sikre strømforsyningen på Kollsnes er på plass i tide.

– Det er noen utfordrende prosesser på land. Vi trenger konsesjon for krafttilførselen. Disse prosessene går vanligvis tregt. Likevel regner vi med at det går greit. Kollsnes-anlegget står for en tredjedel av norsk gasseksport, så dette må bli løst, sier Fjellvang.

De to kraftlinjene som trengs for å øke strømforsyningen på Kollsnes er Mongstad-Kollsnes og Modalen-Mongstad. Hild-prosjektet vil bruke rundt 40 MW strøm, men Total ønsker 65 MW fordi 8 MW vil gå tapt i overføringen og fordi det kan bli bygget ut satelittfelt i tilknytning til Hild. .

Les også: Utbyggingsplaner får klimakritikk

Hild
LANGT: Hild ligger 170 kilometer fra land. Total

Like dyrt

Ifølge Total er kostnadene knyttet til elektrifisering omtrent det samme som det ville kostet med gassturbiner.

– Det ikke noe dyrere å drive Hild med strøm i kabel fra land enn å drive med gassturbiner. Strøm fra land fører til noe høyere investeringskostnader, men driftskostnadene blir lavere. Og fra et HMS-synspunkt være en fordel å slippe lukt og støy fra gassturbiner om bord på riggen.

TU mener: Nordsjøen kan elektrifiseres

Gammelt funn

Totale investeringer i Hild er om lag 25 milliarder kroner. Hild, som ble funnet i 1978, kan nå endelig bygges ut lønnsomt.

Ifølge Total vil elektrifiseringen av feltet hindre utslipp av 2 millioner tonn CO2 over feltets levetid.

Les også:

Oljeutbygginger kan bli stanset

Oljeindustrien styrer unna fornybarregning

Tror fortsatt på oljen

Vurderer elektrifisering av Sleipner-området

Vil ikke elektrifisere i Nordsjøen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.