ROMFART

Verdens første luksushotell i rommet er klart til reservering

Slik ser man for seg at romstasjonen kommer til å se ut på innsiden. Illustrasjon: Orion Span Inc.
Slik ser man for seg at romstasjonen kommer til å se ut på innsiden. Illustrasjon: Orion Span Inc. Foto: Orion Span Inc.
Av Hanne Kokkegård, Ing.dk
14. apr. 2018 - 14:22

Har du 9,5 millioner dollars til overs, kan du bestille 12 overnattinger på turist-romstasjonen Aurora Station.

Mange drømmer om å reise ut i verdensrommet, og for noen år siden betalte entusiaster villig vekk en million norske kroner for å sikre seg plass på de første romflyene som kunne bringe dem 100 kilometer til værs og dermed ut i rommet, og hjem igjen.

Torsdag testet Virgin Galactic med stort hell flyet WhiteKnightTwo i en høyde av 15 kilometer. Men det er langt igjen til rommet, og de andre romflyene er fremdeles ikke på vingene.

Nå lanseres dermed en alternativ romopplevelse for folk med bankkontoer fulle av penger: 12 dages luksusopphold på en privat romstasjon, og samtidig bli utdannet ‘astronaut’, skriver Bloomberg.

Reisen opp er betalt

Hvis planen holder, sender oppstartsbedriften Orion Span Inc. i Houston i Texas romstasjonen Aurora Station i kretsløp drøye 300 km over Jorden i slutten av 2021.

Romstasjonen måler cirka 11 x 4 meter og får plass til seks personer inklusive to besetningsmedlemmer, og en tidligere Nasa-ansatt står for konstruksjonen. Ifølge bedriften vil romstasjonen kunne bli sendt opp med raketter fra SpaceX og United Launch Alliance, samt andre.

I forrige uke åpnet ventelisten, og billettprisen begynner på 9,5 millioner dollar – hvor 80 000 dollar må betales i depositum.

Heldigvis dekker billettprisen reisen opp til romstasjonen, mens det er uvisst hvordan man kommer seg tilbake til Jorden. Danske Ingeniøren har kontaktet Orion Span for å finne ut av denne viktige detaljen, men i skrivende stund har vi ikke fått noen tilbakemelding.

Tre måneders forberedelse

Når man vet hvor mange forberedelser det kreves for å være astronaut på Den Internasjonale Romstasjonen ISS, kan det berolige kundene at programmet inkluderer en tre måneders opplæring og forberedelse til romreisen, og opplæringen foregår både online og på fasiliteter i Houston.

I tillegg får man et bevis på at man har gjennomført utdannelsen som romturist-astronaut når man vender hjem etter romfarten.

Der er dessuten et krav om at romturistene har god fysisk form, fordi oppskytingen og hjemturen gjennom atmosfæren samt selve oppholdet belaster kroppen.

– Vi ønsker å få folk ut i rommet, fordi det er den siste grensen for sivilisasjonen vår, sier Orion Spans grunnlegger og administrerende direktør Frank Bunger til Bloomberg.

Det gjenstår antageligvis en del utviklingsarbeid på romstasjonen hvis tidsplanen skal holde. Det er kanskje derfor at Orion Span har utlyst en rekke ingeniørstillinger akkurat nå.

Artikkelen ble først publisert på Ing.dk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.