MF Hydra skal etter planen gjennom sjøprøver nå i mars.
– Så snart sjøprøvene er gjennomført og de siste tester er godkjent, kan vi sette fergen inn i rutetrafikk, sier teknisk direktør Erlend Hovland i Norled til TU.
Hydra blir dermed verdens første hydrogendrevne fartøy i kommersiell drift. Etter alle solemerker vil det si i løpet av våren.
– Maritim historie skrives på Hjelmeland. Verdens første LH2-drevne skip, går mot kommersiell drift», sier prosjektleder Ivan Østvik til TU.
Fortsatt gjenstår noe havnesting, det vil si å kjøre alle systemer som kan testes mens fergen ligger til kai. Norled omtaler det som «fintuning».
– Sett i lys av at dette er verdens første hydrogenferge, har det vært forbausende lite feil. Litt smårusk har det vært, blant annet noe på kjøling av brenselcelle, men ellers ikke noe mer enn det som er vanlig ved igangkjøring, sier Hovland.

Siden tanken om bord ble fylt rundt nyttår, er alle systemer testet.
– Alt fungerer som det skal, både hydrogensystemet og brenselcellene. Vi har kjørt brenselcellene i flere uker og produserer strøm til tavla og videre til alle forbrukere, sier Hovland.
Spesialtårn
Flytende hydrogen holder -254 grader. Alle komponenter som kommer i kontakt med den kalde væsken må derfor kjøles ned i sakte tempo for at materialene skal tåle det.
Men i drift skal bunkringen gå på timer og ikke uker. MF Hydra blir likevel ikke satt i ordinær rutetrafikk før de siste tester, sjøprøver og godkjenning fra klasseselskapet DNV og Sjøfartsdirektoratet er på plass.
Hovland sier at sikkerheten går foran alt og at de derfor tar den tiden de trenger, i full forståelse med Statens Vegvesen.
MF Hydra
Verdens første passasjerferge med hydrogen som drivstoff (utsatt fra høst 2021 til vår 2023)
Lengde: 82,4 meter
Bredde: 16.75
Passasjerer: 299
Biler: 80
Vogntog: 10
Rederi: Norled
Design: LMG Marin
Skrogverft: Norse Shipbuilding i Tyrkia
Verft for utrusting og ferdigstilling: Westcon Yard, Ølensvåg
Energisystem:
2 x 440 kW Scania dieselgeneratorer (biodiesel)
2 x 200 kW Ballard FC
1,36 MWh Corvus batterier
Framdrift:
2 x Schottel 960 kW rorpropell
Nybrottsarbeid
– Ingen har gjort dette før. Som første på denne teknologien kreves veldig mye ekstra testing, verifisering og dokumentasjon. Det fantes ikke regelverk eller noen standarder. Det er utvikling og nybrottsarbeid på mange områder, sier Hovland.
MF Hydra er et resultat av en utviklingskontrakt med Statens vegvesen. Norled vant anbudet på riksvei 13 Hjelmeland-Nesvik-Skipavik i Rogaland i 2018, med planlagt idriftsetting høsten 2021. Nå ser det ut til at oppstart først blir en gang i første halvdel av 2023.
Forsinkelsene skyldes hovedsakelig koronapandemien og komponentmangel, blant annet etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor.
Tøft miljø
Hydrogen i prosess- og industrianlegg på land er kjent teknologi. Det er også på vei inn i biler og store kjøretøy og tog. Om bord på et skip kommer nye utfordringer som saltvann, fuktighet, vibrasjoner og brå akselerasjoner i tung sjø.
Ballard har laget brenselceller i 40 år, men ikke for skip før nå. De har utviklet og fått typegodkjent verdens første brenselceller for maritimt bruk, FC Wave. Til MF Hydra leverer de to, hver på 200 kWh.

Linde fra Tyskland leverer tank og hydrogensystem. Hydrogentanken, som er tank-i-tank med spesialisolasjon mellom, skal holde hydrogenet nedkjølt til cirka -254 grader.
Flytende H2 varmes forsiktig opp og regassifiseres før den sendes inn i brenselcellene, som produserer strøm til fergens batterier og tavler. Norske Seam står for det elektriske systemet.
Maritim historie
Prosjektleder Ivan Østvik i Norled ser enden på en lang prosess.
– En lang reise siden prosjektstart i 2017 nærmer seg slutten for fergeprosjektutviklingen, og et tiår med drift ligger foran MF Hydra, sier Østvik.

Han sier at det nå bare gjenstår sluttesting, fintuning og godkjenninger fra alle parter, der IMOs alternative designprosess benyttes for å bevise at flytende hydrogen (LH2) fungerer som maritimt drivstoff.
Østvik er overbevist om at flytende hydrogen kan spille en viktig rolle som et nullutslippsdrivstoff.
– Dette er en av framtidas skipsteknologier. Den gir god muligheter for oppskalering i nærskipsfart.